Hlavní obsah

Apple odhalil nejvýkonnější mobil na planetě a nejlevnější iPhone všech dob

Novinky, mif
Aktualizováno

V americkém Cupertinu se v úterý večer konala tisková konference společnosti Apple. Na ní zástupci firmy poprvé v historii představili hned dva nové iPhony – nejlevnější model v historii 5C a vlajkovou loď s označením 5S.

Levný iPhone 5CVideo: Apple

 
Článek

Úvodního slova na tiskové konferenci se tradičně ujal šéf Applu Tim Cook. „V minulosti, když jsme představili nový iPhone, jsme snížili cenu toho starého. Letos to dělat nebudeme, ukážeme totiž rovnou dva,“ zakřičel Cook do zaplněného sálu a předal slovo šéfovi marketingu Philipovi Schillerovi.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Tim Cook na tiskové konferenci Applu

Plastový kryt a stejná výbava jako u iPhonu 5

„Více zábavy, více barev,“ představil Schiller nový iPhone 5C. Jak uniklo na veřejnost již dříve, novinka je vyrobena z plastu a bude k dispozici v celé řadě různých odstínů. Právě díky použití levnějších materiálů bude model 5C levnější.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Nový iPhone 5C

I přes nižší cenu se přitom novinka nemusí stydět za svou hardwarovou výbavu, která víceméně odpovídá dosavadní vlajkové lodi s pořadovým číslem pět. Základem je platforma Apple A6, nechybí ani čtyřpalcový Retina displej a osmimegapixelový fotoaparát.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Levný iPhone vychází z hardwarových součástek aktuálně prodávané pětky.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Model 5C bude z plastu a zákazníci si budou moci vybírat z různých barevných odstínů.

Nová vlajková loď

Vlajkovou lodí amerického počítačového giganta se stane model iPhone 5S. Ten bude na rozdíl od svého předchůdce dostupný ve třech různých barevných provedeních. Kromě bílé a černé bude k dispozici odstín šampaňské zlaté.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

S novinkou Apple opět utíká konkurenci. Jako první na světě totiž nabídne v mobilním telefonu čip se 64bitovou architekturou. Tu zatím nabízely pouze stolní počítače, notebooky a některé tablety. Právě díky zmiňovanému čipu Apple A7 by měl iPhone 5S nabídnout bezkonkurenční výkon.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Kromě bílé a černé bude k dispozici odstín šampaňské zlaté.

Podle prezentací, které byly na tiskové konferenci k vidění, nárůst výkonu ocení především hráči her. Nové tituly, jež jsou pro iPhone 5S připraveny, působí doslova fantasticky – grafika je realistická a díky ostrým detailům a plynulému chodu se směle může měřit s kapesními konzolemi.

Foto: Stephen Lam, Reuters

I přes nárůst výkonu se proti aktuální pětce prodloužila výdrž baterie.

I přes nárůst výkonu se proti aktuální pětce prodloužila výdrž baterie. Podle měření Applu by měl iPhone 5S vydržet až 250 hodin v pohotovostním režimu, 40 hodin při přehrávání hudby a deset hodin nepřetržitého brouzdání na internetu prostřednictvím WiFi.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Nový iPhone 5S

Špičkový fotoaparát

Vylepšením prošel i vestavěný fotoaparát. Apple zachoval rozlišení osm megapixelů, ale senzor je o 15 % větší a světelnost objektivu dosahuje hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Také blesk je nový, dokáže automaticky měnit v jemných odstínech svou barvu, aby dosáhl co nejrealističtější scény. Video dokáže snímat až 120 snímků za vteřinu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Vylepšení se dočkal i vestavěný fotoaparát

Dle očekávání má iPhone 5S zabudovanou čtečku otisků prstů, jmenuje se Touch ID a ukrývá se v domovském tlačítku pod obrazovkou. Okolo tlačítka je speciální senzor (stříbrný rámeček), díky kterému telefon pozná, že má uživatel ruku na senzoru. Tlačítko tak není potřeba mačkat – stačí přiložit prst a přístroj se sám odemkne. Proti poškození je tlačítko chráněno safírovým sklíčkem.

V prodeji v Česku od listopadu

A kdy se objeví novinky v prodeji? Ve vybraných státech je bude možné zakoupit už od 20. září, v Česku a ve zbytku světa až v průběhu listopadu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple zatím oznámil ceny pouze pro americký trh s dvouletým závazkem u operátora.

Ceny na tiskové konferenci ohlásili zástupci Applu pouze pro americký trh s dvouročním závazkem u operátora. iPhone 5C se bude prodávat za 99 USD (16 GB) a 199 USD (32 GB), tedy za 2000 a 4000 Kč. Vlajková loď 5S se stejným závazkem a v totožných kapacitách pak vyjde na 199 a 299 USD (4000 a 6000 Kč).

Po skončení konference se objevily nedotované ceny novinek na německých stránkách společnosti Apple. iPhone 5C se bude prodávat od 599 eur (15 000 Kč) a verze 5S od 699 eur (18 000 Kč).

Foto: Apple.de

Nabídka nových iPhonů na německých stránkách Applu.

Řada zahraničních zdrojů přitom ještě před tiskovou konferencí uváděla, že model iPhone 5C bude ještě výrazně levnější – počítalo se s cenou 399 eur (10 000 Kč). I tak je ale plastová novinka nejlevnějším novým iPhonem, který kdy Apple uvedl na trh.

Nový operační systém iOS 7

Foto: Apple

Operační systém iOs 7

Oba nové chytré telefony od společnosti Apple budou pracovat pod operačním systémem iOS 7. Ten americký počítačový gigant odhalil na začátku června. 

Místo všelijakých grafických výstřelků a trojrozměrných oken působí uživatelské rozhraní sedmiček čistějším a svěžejším dojmem. Systém je daleko barevnější, ale přitom si zachovává stále přehlednost, která je jednou z největších výsad platformy iOS. Zachována zůstala zaoblená grafika ikon v menu, kterou navrhl už u prvního iPhonu spoluzakladatel Applu Steve Jobs.

Apple vylepšil i práci s více aplikacemi najednou – tzv. multitasking. Všechny programy skutečně nyní mohou běžet na pozadí, až doposud tak pracovaly jen některé a další se spoléhaly pouze na vyskakující notifikace. Pracovat však nebudou aplikace permanentně, systém bude automaticky vyhodnocovat uživatelskou činnost a podle toho je bude připravovat.

Například pokud bude na iPhonu či iPadu každé ráno spouštěna čtečka elektronických knih, iOS 7 si to bude pamatovat a bude program vždy připravovat. Tento systém by měl mít pozitivní vliv na celkovou odezvu systému a v neposlední řadě i na výdrž baterie. [celá zpráva]

Oficiální ceny pro Českou republiku zatím nebyly stanoveny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám