Hlavní obsah

Stovky lidí ve frontách i cenová válka. Apple začal prodávat nové iPhony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S obvyklou pompou se v pátek začaly prodávat nové chytré telefony iPhone. Před obchody Applu ve vybraných státech se tvořily fronty stovek lidí. Americký počítačový gigant mnohé překvapil svou cenovou politikou. S ohledem na sílící konkurenci totiž nastavil na některých trzích cenu nebývale nízko, někteří analytici dokonce hovoří o rozpoutání cenové války.

První šťastlivci už mají nový iPhoneVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Před obchodem Applu v tokijské přepychové čtvrti Ginza ráno postávalo kolem sedmi stovek lidí. Právě v Japonsku se podle agentury AFP dají pořídit iPhony 5S a 5C za bezkonkurenční ceny, a to především díky spolupráci s operátory.

Nové iPhony v zemi nabízejí s několikatisícovými slevami při podepsání smlouvy tři telekomunikační obři SoftBank, KDDI a NTT Docomo. Zákazníci navíc mohou díky systému splátek odejít s novým telefonem v kapse, aniž by zaplatili jediný jen. Mají také možnost odkoupení svého starého iPhonu za cenu, která se může přiblížit až v přepočtu 5200 Kč, napsala agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Majitel prvního iPhonu v Japonsku

"Páni, 1129 dolarů (AUD; zhruba 20 300 Kč) za iPhone 5S v Austrálii. To je prostě šílené," napsal podle webu theaustralian.com.au Bill Hutchison na Twitteru o dražším, plnohodnotném modelu iPhone 5S se snímačem otisků prstů a pamětí 64 GB.

Levný iPhone 5CVideo: Apple

Stovky lidí čekaly na nové telefony v obchodní čtvrti Sydney. Třiatřicetiletý Jimmy Gunawan, který před vlajkový obchod Applu dorazil zhruba 20 hodin před otevřením, byl překvapený, že je první. "Loni ve stejnou dobu už tu byla fronta zhruba 20 lidí," uvedl Gunawan, který si nakonec odnesl rovnou dva modely 5S.

Foto: ČTK/AP

Někteří jedince novinky nadchly tak, že si kupovali i několik přístrojů najednou.

Kromě Japonska a Austrálie se nové iPhony začaly v pátek prodávat také v dalších devíti zemích, konkrétně v USA, Kanadě, Číně, Francii, Singapuru, Hong Kongu, Portoriku, Velké Británii a Německu.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

V první vlně je vůbec poprvé také Čína. V době, kdy prodej prémiových chytrých telefonů na celém světě zpomaluje, je růst na tamním trhu pro Apple důležitý. Nový "levnější" iPhone s plastovým krytem ale bude v Číně dražší než v USA. Za drahý ho podle průzkumů považuje i mnoho Číňanů a Apple kvůli tomu sklízí kritiku.

Foto: ČTK/AP

Fronta na nové iPhony před obchodem v Německu

"V Číně je všechno dražší než v zahraničí,” poznamenal podle serveru The Financial Times dnes při čekání jeden ze zákazníků, který v Pekingu učí učitele, jak používat tablety iPad při vyučování.

V Česku až v listopadu

V sousedním Německu se Model 5C nabízí od 599 eur (15 000 Kč) a verze 5S od 699 eur (18 000 Kč). Řada zahraničních zdrojů přitom ještě před odhalením přístrojů uváděla, že model iPhone 5C bude ještě výrazně levnější – počítalo se s cenou 399 eur (10 000 Kč). I tak je ale plastová novinka nejlevnějším novým iPhonem, který kdy Apple uvedl na trh.

Prodeje v Česku by měly být zahájeny v průběhu listopadu, stejně jako ve zbytku světa. Někteří tuzemští obchodníci však obě novinky již nabízejí v rámci předprodeje. Ceny startují na hranici 14 000 korun. [celá zpráva]

Foto: Apple.de

Nabídka nových iPhonů na německých stránkách Applu.

Co umí nové iPhony?

Poprvé v historii jdou do prodeje hned dva nové iPhony. Základní model 5C nabízí nižší cenu, plastovou konstrukci a k dispozici bude v několika různých barevných provedeních. I přes nižší cenu se přitom novinka nemusí stydět za svou hardwarovou výbavu, která víceméně odpovídá loňskému top modelu s pořadovým číslem pět.

Vlajkovou lodí amerického počítačového giganta se stává model iPhone 5S. Ten bude na rozdíl od svého předchůdce dostupný ve třech různých barevných provedeních. Kromě bílé a černé bude k dispozici odstín šampaňské zlaté.

Apple utíká konkurenci

S novinkou Apple opět utíká konkurenci. Jako první na světě totiž nabízí v mobilním telefonu čip se 64bitovou architekturou. Tu zatím nabízely pouze stolní počítače, notebooky a některé tablety. Právě díky zmiňovanému čipu Apple A7 by měl iPhone 5S nabídnout bezkonkurenční výkon.

I přes nárůst výkonu se proti aktuální pětce prodloužila výdrž baterie. Podle měření Applu by měl iPhone 5S vydržet až 250 hodin v pohotovostním režimu, 40 hodin při přehrávání hudby a deset hodin nepřetržitého brouzdání na internetu prostřednictvím WiFi.

Vylepšením prošel i vestavěný fotoaparát. Apple zachoval rozlišení osm megapixelů, ale senzor je o 15 % větší a světelnost objektivu dosahuje hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Také blesk je nový, dokáže automaticky měnit v jemných odstínech svou barvu, aby dosáhl co nejrealističtější scény. Video dokáže snímat až 120 snímků za vteřinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám