Hlavní obsah

Volání i SMS zadarmo. Apple uvolnil nový systém pro iPhony a iPady

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple ve středu v 19:00 uvolnila ke stažení nový operační systém iOS 7. Ten proti svému předchůdci nabízí majitelům chytrých telefonů iPhone, počítačových tabletů iPad a multimediálních přehrávačů iPod přes dvě stě nových vylepšení. Kromě zcela nového designu například i bezplatné volání.

BEZ KOMENTÁŘE: Apple iOS 7

 
Článek

Jednou z nejočekávanějších novinek je FaceTime Audio, která bude umožňovat telefonovat zadarmo. Až doposud totiž Apple na svých mobilních přístrojích podporoval pouze videohovory, které jsou velmi náročné na rychlost připojení a datovou kapacitu. Pokud uživatel nepoužíval WiFi a neměl dostatečný datový limit (FUP) u svého operátora, prakticky se nedovolal.

Tomu je ale počínaje dnešním dnem konec. FaceTime Audio totiž bude podporovat i pouze hlasové hovory bez videa, které nejsou tolik náročné na rychlost připojení ani data. Bohatě jim stačí i pomalejší mobilní internet a dostatečné by mělo být i FUP nabízené tuzemskými operátory.

Novinka pracuje podobně, jako například konkurenční Skype od Microsoftu. I ten je možné na přístrojích od Applu používat, ale FaceTime Audio je integrován přímo do systému a díky tomu je daleko chytřejší.

Obzvláště v případech, kdy jsou přátelé nebo příbuzní mimo republiku, může FaceTime Audio výrazně snížit účty za telefon.

Není potřeba spouštět žádnou další aplikaci, jednoduše stačí jít do seznamu kontaktů a tam vybrat požadovanou osobu. Hovor se uskuteční stejně, jako kdyby jej zprostředkovával operátor. Systém navíc dokáže sám automaticky rozeznat, jestli uživatel na druhé straně používá také FaceTime Audio a v případě že ne, automaticky jej spojí obyčejným hlasovým hovorem.

Používání FaceTime Audio je zadarmo, nutné je pouze internetové připojení. Rozdíl přitom nehraje, zda uživatel uskuteční tuzemský nebo mezinárodní hovor. Obzvláště v případech, kdy jsou přátelé nebo příbuzní mimo republiku, může tato funkce výrazně snížit účty za telefon.

Foto: Apple

Operační systém iOS 7

Apple si neúčtuje nic ani za používání funkce iMessage, prostřednictvím které si majitelé iPhonů, iPadů a iPodů mohou již druhým rokem posílat zprávy. Tato služba je navíc propojena se systémem stejně jako FaceTime Audio, a tak je její používání velice intuitivní.

Nový design a skutečný multitasking

Sedmá generace iOS přináší zcela nový design. Místo všelijakých grafických výstřelků a trojrozměrných oken působí uživatelské rozhraní sedmiček čistějším a svěžejším dojmem. Systém je daleko barevnější, ale přitom si zachovává stále přehlednost, která je jednou z největších výsad platformy iOS. Zůstala i zaoblená grafika ikon v menu, kterou navrhl už u prvního iPhonu spoluzakladatel Applu Steve Jobs.

Z iPhonů a iPadů zcela zmizí typický posuvník pro odemykání obrazovky, který si Apple nechal již dříve patentovat a vedl o něj opakovaně soudní pře. Nově se bude zobrazovat pouze obrázek, který se tahem prstu jednoduše odsune do strany, čímž se zpřístupní hlavní nabídka.

Foto: Apple

Operační systém iOS 6

Apple vylepšil i práci s více aplikacemi najednou – tzv. multitasking. Všechny programy skutečně nyní mohou běžet na pozadí, až doposud tak pracovaly jen některé a další se spoléhaly pouze na vyskakující notifikace. Pracovat však nebudou aplikace permanentně, systém bude automaticky vyhodnocovat uživatelskou činnost a podle toho je bude připravovat.

Například pokud bude na iPhonu či iPadu každé ráno spouštěna čtečka elektronických knih, iOS 7 si to bude pamatovat a bude program vždy připravovat. Tento systém by měl mít pozitivní vliv na celkovou odezvu systému a v neposlední řadě i na výdrž baterie.

Siri se naučila ovládat telefon

Vylepšení se dočkala také osobní asistentka Siri, které je možné jednoduše nadiktovat e-mail nebo se jí zeptat na aktuální dopravní informace. Naučila se ovládat i některé funkce telefonu, hlasem je tak možné například regulovat podsvícení displeje.

Dostala navíc nový mužský i ženský hlas a naučila se mluvit německy a francouzsky, původně přitom reagovala pouze na anglické povely. Další jazyky by se pak měla ještě v dohledné době naučit. Zda mezi nimi bude i čeština, však zástupci společnosti Apple zatím neprozradili.

Foto: Apple

Operační systém iOs 7

Dalším velkým vylepšením je takzvané Control Center, které seskupuje všechny ovládací prvky na jediném místě. V nabídce je možné upravovat hlasitost a intenzitu podsvícení či zapnout/vypnout WiFi, Bluetooth nebo noční režim.

Control Center slouží také ke spuštění některých aplikací, jako je například kalkulačka, fotoaparát i baterka. Zpřístupnit jej je možné pouhým tahem prstu ze spodní části obrazovky vzhůru.

Přepracovaný je také internetový prohlížeč Safari. Otevírat je v něm možné libovolný počet záložek (původně jich šlo na iPhonu najednou zobrazit pouze osm) a k dispozici je i celostránkové zobrazení v režimu na výšku. Vhod může přijít i propracovaná rodičovská kontrola, která dovolí u mladistvých uživatelů zablokovat nevhodné weby.

Foto: Apple

Operační systém iOS 6

Kde iOS 7 stahovat?

Foto: Apple

Operační systém iOs 7

:: Apple iOS 7 je určen pro iPhony 4 a novější, iPady 2 a novější (včetně verze Mini) a iPody Touch od páté generace.

:: Stahovat jej je možné zdarma přímo z nastavení telefonu nebo prostřednictvím aplikace iTunes.

:: U přístrojů se starší verzí iOS je aktualizace podporována pouze prostřednictvím iTunes.

:: V závislosti na rychlosti internetového připojení by měl být iOS 7 stažen za několik minut. Kvůli přetížení serverů to však prvních několik hodin po uvolnění mohlo trvat klidně i hodiny.

:: Samotný systém by měl být nainstalovaný zhruba do 20 minut. Během instalace není možné iPhone, iPad ani iPod používat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám