Hlavní obsah

Čeští prodejci nabízejí nové iPhony. Plastový model stojí 14 000 korun

Novinky, mif

Společnost Apple zatím nepotvrdila, kdy přesně se v České republice začnou prodávat nové iPhony a kolik budou stát. První tuzemští prodejci je však necelý týden po premiéře zařadili do své nabídky. V rámci předobjednávky je možné pořídit základní verzi 5C i novou vlajkovou loď 5S.

Levný iPhone 5CVideo: Apple

 
Článek

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, se iPhone 5C s 16GB kapacitou úložného prostoru prodává od 13 990 Kč. To je o tisícovku méně, než za kolik se oficiálně nabízí novinka v sousedním Německu. [celá zpráva]

Nutno podotknout, že ostatní nabídky modelu 5C na českém trhu se pohybují okolo 16 000 Kč.

Zájemci, kteří mají zálusk na výkonnější iPhone 5S, by měli počítat s cenou od 17 990 Kč (16GB verze). 32GB varianta vyjde na 19 990 Kč a 64GB na 22 990 Kč.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

Cena však není to jediné, čím by se při nákupu lidé měli řídit. „S příchodem nové generace telefonů iPhone souvisí i jejich tradiční nedostatek na začátku prodeje. Koupěchtiví zákazníci pak mohou snadno naletět rizikovým obchodům, které tvrdí, že jsou schopné dodat zboží ihned. Je dobré však být v nákupech opatrní. Jedná se často o pofidérní obchody. A nemusí to být pouze riziko nedodání zboží, ale zejména pak problém s plněním poprodejních služeb a zákonných povinností, které e-shopy – zejména ty mimoevrospké – nedodržují ani v nejmenším,“ varoval Jan Samko, brand manažer serveru Zboží.cz.

„Cenový rozptyl u nového zboží může být široký. Na lokálním trhu se můžete setkat se zbožím i z tzv. šedého kanálu, kdy je cena zboží výrazně nižší. Důvodů může být hned několik. Nejčastěji se jedná o zboží z trhů s jinak nastavenou cenovou politikou. Může se také jednat o nelegální triky s DPH,“ vysvětlil Samko.

Podle něj je ale možné na šedý dovoz vyzrát. „Jednou z funkcí, kterou vám poskytuje například Zboží.cz, je hodnocení obchodů samotnými uživateli, díky kterému rizikové obchody poměrně snadno odhalíte,“ uzavřel brand manažer serveru Zboží.cz.

Foto: Apple

Apple iPhone 5C

Prodej obou nových iPhonů oficiálně odstartuje tento pátek. V první vlně budou k dispozici v Japonsku, USA, Austrálii, Kanadě, Číně, Francii, Singapuru, Hong Kongu, Portoriku, Japonsku, Velké Británii a Německu. Prodeje v České republice, stejně jako ve zbytku světa, by měly být zahájeny v průběhu listopadu.

Co umí nové iPhony

Základní model 5C nabídne plastovou konstrukci a k dispozici bude v několika různých barevných provedeních. I přes nižší cenu se přitom novinka nemusí stydět za svou hardwarovou výbavu, která víceméně odpovídá dosavadní vlajkové lodi s pořadovým číslem pět.

Apple iPhone 5S jako první na světě nabídne v mobilním telefonu čip se 64bitovou architekturou. Tu zatím nabízely pouze stolní počítače, notebooky a některé tablety. Novinkou je i zabudovaná čtečka otisků prstů, jmenuje se Touch ID a ukrývá se v domovském tlačítku pod obrazovkou.

Vylepšením prošel i vestavěný fotoaparát. Apple zachoval rozlišení osm megapixelů, ale senzor je o 15 % větší a světelnost objektivu dosahuje hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Video dokáže snímat až 120 snímků za vteřinu. [celá zpráva]

Foto: Apple

Apple iPhone 5S

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám