Hlavní obsah

Rusové přišli o tanky, běloruští vývojáři jim sebrali oblíbenou hru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

World of Tanks je jednou z nejpopulárnějších on-line her posledních let. Velké popularitě se těší také v Rusku, tamní hráči si ale budou muset nechat zajít chuť – tvůrci se rozhodli kvůli okupaci Ukrajiny z ruského trhu stáhnout. Pikantní na tom je, že za World of Tanks stojí studio Wargaming, které má kořeny v Bělorusku.

Ukázka ze hry World of TanksVideo: archív tvůrců

 
Článek

Zástupci herního studia informovali na profesní síti LinkedIn, že se rozhodli ke „strategickému přezkoumání obchodních operací po celém světě“. V rámci tohoto kroku už nebudou působit na ruském trhu.

Odchod se tedy netýká pouze titulu World of Tanks, ale také dalších her, které má Wargaming v portfoliu. Řeč je například o World of Warplanes, World of Warships či Master of Orion.

Těžký život civilistů během války. Slováci lákají na edukativní hry zadarmo

Hry a herní systémy

Právě World of Tanks je ale ze všech nabízených her nejpopulárnější. Podle posledních zveřejněných dat tento titul hraje na ruských serverech více než 37,2 milionu lidí. Jde tedy o jednu z vůbec nejoblíbenějších her na tamním trhu.

Fakt, že se vývojáři postavili na stranu Ukrajiny, může působit na první pohled překvapivě – přeci jen Bělorusko stojí ve válce jednoznačně za Putinem. Historie společnosti Wargaming však nabízí uspokojivou odpověď.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry World of Tanks

Wargaming založil Viktor Kislyjev v roce 1998 v Bělorusku. V roce 2011 se ale rozhodl přesunout sídlo své společnosti na Kypr a zároveň založit centrálu známou jako Wargaming Europe v Paříži, už tehdy se noviny plnily titulky o tom, že Kislyjev na svou zemi zanevřel a že směřuje svou společnost k Západu.

V současnosti má Wargaming pobočku i na Ukrajině, v Kyjevě zaměstnává více než 550 lidí.

Přes 70 milionů Rusů přijde o svůj koníček. Kvůli sankcím herních gigantů

Hry a herní systémy

Kreativní ředitel byl vyhozen

Nevraživost proti své domovině a Rusku se u Kislyjeva potvrdila už krátce po začátku války na Ukrajině. Tehdy kreativní ředitel World of Tanks Sergej Burkatovskij podpořil na sociálních sítích vpád ruských ozbrojených sil na Ukrajinu. Následoval okamžitý vyhazov.

„Sergej Burkatovskij vyjádřil na sociálních sítích svůj osobní názor, který kategoricky neodráží postoj společnosti. Byl propuštěn a ve společnosti již nepracuje,“ uvedli tehdy zástupci Wargamingu v prohlášení. Následně společnost věnovala jeden milion dolarů ukrajinskému Červenému kříži.

Hra World of Tanks patří v současnosti mezi nejpopulárnější on-line hry na světě. Vyhrála čtyři ocenění Golden Joystick a chlubí se dvěma Guinnessovými světovými rekordy.

Bojovat se učil ve videohře. 19letý mladík vyrazil bránit Ukrajinu bez zkušeností

Hry a herní systémy

Hry jsou miliardový byznys

Odchod z Ruska oznámila již dříve celá řada dalších herních společností. Kvůli rozpoutání války na Ukrajině se z největší země na světě stáhly společnosti Microsoft, Nintendo, Sony, Take-Two Interactive, Ubisoft, Electronic Arts, Activision Blizzard, Epic Games, CD Projekt, Bloober Team, Supercell, Niantic či například CI Games. To jsou tvůrci těch nejpopulárnějších her současnosti.

Všechny tyto společnosti přijdou o všechny zisky z prodaných her, služeb a souvisejících produktů. Analytická společnost odhadla, že ruský herní trh měl v minulém roce hodnotu 3,4 miliardy dolarů (76,36 miliardy korun). To jinými slovy znamená, že na Rusko připadá 6 % z celého herního trhu, Rusko je 15. největším herním trhem na světě, uvedli analytici z Newzoo.

Odchod z Ruska nebude bolet jen společnosti, které přijdou o nemalé procento příjmů, ale pochopitelně také ruské hráče. Ti totiž přijdou o drtivou většinu svých oblíbených titulů.

Hry jsou přitom v Rusku oblíbenou kratochvílí, podle dat analytické společnosti 42matters hraje 70 milionů z celkového počtu 146 milionů obyvatel země. Podle odhadů Newzoo je v Rusku dokonce 80 milionů aktivních hráčů.

Je to miliardový byznys. Odchod z Ruska bude bolet Moskvu i herní firmy

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám