Hlavní obsah

Žádná zábava a hraní. S Ruskem končí kvůli válce Sony i Nintendo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové si budou moci nechat o moderních herních konzolích tak maximálně zdát. Vale daly totiž největší zemi na světě kvůli vpádu na Ukrajinu japonské společnosti Sony a Nintendo. Ty nekončí pouze s dodávkami hardwaru, ale také softwaru, což se pochopitelně týká i videoher. Informovala o tom agentura Reuters.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Blokádu dodávek do Ruska oznámila divize Sony Interactive Entertainment, která má na starosti zábavní systémy. Ta má na starosti vedle herních konzolí PlayStation například i systémy pro virtuální realitu.

„Připojujeme se ke globální výzvě, aby utichly zbraně na Ukrajině. Kvůli tomu jsme pozastavili veškeré dodávky softwaru a hardwaru do Ruska, zároveň byl pozastaven provoz obchodu PlayStation Store na území této země,“ stojí v prohlášení společnosti Sony Interactive Entertainment.

Microsoft se přidal k Applu, zastavuje prodej v Rusku

Software

V podrobnostech pak podnik zdůrazňuje, že se tak Rusové nedočkají například ani očekávaného automobilového simulátoru Gran Turismo 7. Nefunkčnost PlayStation Storu pak Rusům znemožňuje nákup her, ale zároveň i přístup ke dříve zakoupeným titulům či předplatnému PlayStation Plus.

Ke stejnému kroku se odhodlal také japonský herní gigant Nintendo. Zástupci podniku oznámili, že stopli všechny dodávky konzolí Switch do Ruska. Oficiálně to ale nedali do spojitosti s násilím na Ukrajině, ale s „logistickými a distribučními problémy“.

Nintendo ale zároveň pozastavilo možnost plateb ve svém internetovém obchodě na území Ruska, což v podstatě eliminuje možnost nákupu softwaru.

Konzole Nintendo Switch a Switch LiteVideo: archív výrobce

Technologické společnosti se semkly

Již v minulém týdnu se z ruského trhu stáhl také Microsoft, který trojlístek největších herních gigantů současnosti uzavírá. Koupit v Rusku herní konzoli Xbox tak již není oficiálně možné, platí to přitom také pro další hardware a software od Microsoftu.

Už dříve se z Ruska kvůli rozpoutání války na Ukrajině stáhly také další velké technologické společnosti – například Apple, IBM, Samsung, Dell, Nokia, Epson, Eset či Panasonic.

Z Ruska a Běloruska se stahují další technologičtí giganti. Kvůli Ukrajině končí Epson i Eset

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám