Hlavní obsah

Bojovat se učil ve videohře. 19letý mladík vyrazil bránit Ukrajinu bez zkušeností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na pomoc Ukrajině dorazila celá řada ostřílených vojáků z různých koutů světa, kteří mají bohaté zkušenosti z dřívějších ozbrojených konfliktů. Minulý týden ale obletěla svět zpráva o teprve 19letém mladíkovi z Británie, který se vydal vzdorovat ruským okupantům bez jakýchkoliv zkušeností – pokud tedy nepočítáme hraní videoher.

Trailer ke hře Call of Duty: Black Ops Cold WarVideo: archiv tvůrců

 
Článek

Jmenuje se Jamie, je mu 19 let a pracuje v síti rychlého občerstvení Subway v anglickém Warringtonu. Tedy spíše pracoval…

Druhý březnový týden se totiž tento mladík, kterého zahraniční média označují pouze křestním jménem, rozhodl oslovit londýnskou organizaci, která verbuje bojovníky na pomoc Ukrajině.

Pár dní na to skutečně svou rodinu opustil a vydal se na nepřátelskou linii – koupil si letenku do polské Varšavy, odkud dál pokračoval na Ukrajinu. A to bez bojových zkušeností.

Média Jamieho skutečnou totožnost tají.

„Nemá žádnou vojenskou průpravu, ani jakoukoliv jinou zkušenost. Pouze krátce chodil k armádním kadetům. Nikdy ale nestřílel z pušky či jakékoliv zbraně,“ prohlásila Jamieho matka pro magazín ITV News.

Jeho strýc nicméně dodal, že Jamie „má v sobě odhodlaného ducha“. Příbuzní přiznali, že mladík byl prakticky od svého dětství posedlý vojenskou technikou a vším, co s armádou souviselo. Většinu volného času trávil hraním akčních titulů Call od Duty, ve kterých údajně patřil k těm úspěšnějším hráčům.

Každý den čekám na telefonát‚ že je naživu.
Jamieho matka

Jamieho rodina tvrdí, že mladíka ovlivnila britská média i sociální sítě, hodiny prý trávil sledováním oslavných videí na YouTubu, která byla věnována obráncům Ukrajiny. Během verbování ale britský mladík údajně zatajil, že nemá žádné další předchozí zkušenosti z boje, ani s opravou vojenské techniky, a že není medik. Co přesně na Ukrajině nyní dělá, není jasné.

Zda bude průprava z videoher stačit na skutečný válečný konflikt, ukážou až nadcházející dny a týdny. „Každý den teď jen čekám na ranní telefonát nebo na ranní textovou zprávu, abych slyšela, jak mi říká: ‚Jsem naživu, jsem v pořádku‘,“ dodala Jamieho matka.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Call of Duty: Modern Warfare

Veteráni pomáhají na Ukrajině

Jamieho cesta může připomínat závěr Formanova muzikálu Vlasy, i když George Berger do války vlastně vůbec jít nechtěl, odletěl bojovat bez jakýchkoliv zkušeností. Pravdou nicméně je, že na pomoc Ukrajincům vyrazila i řada velmi zkušených vojáků.

Navzdory nabádáním britského ministra obrany Bena Wallaceho, aby se nikdo do bojů na Ukrajině nezapojoval, vyrazilo už na konci února šedesát britských dobrovolníků – bývalých vojáků a členů speciálních jednotek.

Pomoc bránit Kyjev se vydali také obávaní snajpři: Bývalý voják z frankofonní části Kanady Wali, který sloužil v Afghánistánu a poté jako dobrovolník mezi kurdskými jednotkami v Iráku, ale také Brit Shane Matthews, který načerpal bojové zkušenosti také v Afghánistánu a Iráku.

Na Ukrajinu dorazil elitní sniper Wali. Cíl neutralizuje až na 3,5 kilometru

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám