Hlavní obsah

Pokémony už Rusové a Bělorusové lovit nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herní studio Niantic, které se proslavilo především titulem Pokémon Go, se kvůli válce na Ukrajině stahuje z Ruska i Běloruska. Zástupci společnosti to oznámili v pátek na Twitteru s tím, že se postupně pracuje na odstavení všech herních účtů tamních obyvatel.

Upoutávka na hru Pokémon GoVideo: Niantic

 
Článek

„Stojíme na straně globálního společenství a doufáme v naději na mír a rychlé ukončení utrpení na Ukrajině. Proto již nyní nejsou hry od Nianticu ke stažení v Rusku a Bělorusku, i stávající herní účty budou pro tamní obyvatele v krátké době pozastaveny,“ uvedli zástupci herního studia na Twitteru.

Niantic stojí za tituly Ingress, Transformers: Heavy Metal či například Pikmin Bloom. Tou vůbec nejznámější a nejúspěšnější hrou tohoto studia je Pokémon Go, která se těší takovému zájmu především proto, že hráči musejí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy vyrazit „na lov”.

Samotný odchyt probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí. Hra tedy staví na principu tzv. rozšířené reality. Na displeji telefonu je schopna vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Přesné počty hráčů titulu Pokémon Go v Rusku a Bělorusku podnik nezveřejnil.

Pokémon Go v terénu.Video: Novinky

Tlak herních společností

Tlak herních společností kvůli agresi na Ukrajině se v posledních dnech velmi stupňuje. Už ve čtvrtek oznámila japonská společnost Sony Interactive Entertainment, že v Rusku pozastavuje prodej herních konzolí PlayStation, ale také veškerého příslušenství, her a dalšího softwaru.

Vyřazen z provozu byl na území Ruska také obchod PlayStation Store, což znemožňuje nákup her, ale zároveň i přístup ke dříve zakoupeným titulům či předplatnému PlayStation Plus.

Žádná zábava a hraní. S Ruskem končí kvůli válce Sony i Nintendo

Hry a herní systémy

Ke stejnému kroku se odhodlal také japonský herní gigant Nintendo. Zástupci podniku oznámili, že stopli všechny dodávky konzolí Switch do Ruska. Oficiálně to ale nedali do spojitosti s násilím na Ukrajině, ale s „logistickými a distribučními problémy“. Nintendo ale zároveň pozastavilo možnost plateb ve svém internetovém obchodě na území Ruska, což v podstatě eliminuje možnost nákupu softwaru.

Již v minulém týdnu se z ruského trhu stáhl také americký Microsoft, který společně se Sony a Nintendem patří ke třem největším herním výrobcům na světě. Z Ruska se kvůli rozpoutání války na Ukrajině stáhly také další velké technologické společnosti – například Apple, IBM, Samsung, Dell, Nokia, Epson, Eset, Avast či Panasonic.

Český Avast dal Rusku stopku

Bezpečnost

Reklama

Související články

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Roskomnadzor, cenzurní úřad internetu, se rozhodl zablokovat přístup k sociálním sítím Facebook, Twitter a YouTube nebo ubytovací službě Booking.com v Rusku,...

Výběr článků

Načítám