Hlavní obsah

Pokémoni nepřestávají bavit. Ani po pěti letech

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hra Pokémon Go si odbyla premiéru před pěti lety – v červenci 2016. I když panovaly obavy, že se tento titul nebude těšit přízni hráčů dlouho, opak je pravdou. Podle dat analytické společnosti Sensor Tower totiž japonské příšerky vydělaly svým tvůrcům už více než pět miliard dolarů, tedy v přepočtu více než 109 miliard korun.

Upoutávka na hru Pokémon GoVideo: Niantic

 
Článek

Zajímavý je především fakt, že popularita hitu Pokémon Go neslábne ani po zmiňovaných pěti letech. Naopak tvůrci se mohou těšit ze stabilních zisků. Jen v loňském roce totiž tento titul vydělal 1,23 miliardy dolarů (26,8 miliardy korun).

Sluší se podotknout, že loňský rok byl výrazně poznamenán pandemií koronaviru, kdy lidé nemohli trávit tolik času venku. I přesto byly hospodářské výsledky o 400 milionů dolarů (8,7 miliardy korun) lepší než v roce 2019.

Foto: Mark Kauzlarich, Reuters

Hra Pokémon Go.

Částka je to doslova astronomická, obzvláště s přihlédnutím k tomu, že za stažení hry nezaplatí hráči ani korunu. Všechny peníze uživatelé utratili pouze za nákup určitých předmětů.

Podle serveru Business of Apps hraje Pokémon Go aktuálně více než 150 milionů lidí. To jinými slovy znamená, že hru zapnou na svém chytrém telefonu nebo počítačovém tabletu alespoň jednou za měsíc. Zhruba pětina z nich přitom loví pokémony každý den.

Analytická společnost Statista doplnila, že nejčastěji hrají tento titul lidé z USA. O druhou a třetí příčku se dělí Velká Británie a Japonsko, ani tyto dva státy dohromady ale nepřekonají počet hráčů z USA.

Tvůrci Pokémon Go chystají nový mobilní hit

Hry a herní systémy

Vstupenka do světa rozšířené reality

Pokémon Go se těší nebývalé popularitě především proto, že hráči musejí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy vyrazit na lov.

Samotný odchyt probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí. Hra tedy staví na principu tzv. rozšířené reality. Na displeji telefonu je schopna vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Pokémon Go v terénu.Video: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám