Hlavní obsah

Spojené státy šikanují technologické firmy, burcuje Čína

Novinky, Miloslav Fišer

Vztahy mezi USA a Čínou se dále ochlazují. Mohou za to americké sankce namířené proti čínským technologickým podnikům, které rozlítily Peking. Analytici se obávají, že tlak ze strany USA bude mít fatální následky na čínskou výrobu.

Foto: Profimedia.cz

Továrna společnosti SMIC

Článek

Čínské ministerstvo zahraničí obvinilo Spojené státy, že „očividně šikanují čínské firmy“. Peking tak reagoval na zprávy amerických médií, že USA uvažují o uvalení sankcí na největšího čínského výrobce čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Podle agentury Reuters mluvčí Pentagonu uvedla, že „ministerstvo obrany ve spolupráci s dalšími úřady rozhoduje o tom, zda je nutné zařadit firmu SMIC na černou obchodní listinu“. Pokud by se tak stalo, americké podniky by nesměly dodávat své produkty tomuto výrobci bez povolení amerických úřadů.

Server CNBC upřesnil, že úřady zkoumají také to, zda SMIC není napojen na čínský vojenský výzkum.

Ve světě čipů přituhuje. USA chystají restrikce proti největšímu čínskému výrobci

Hardware

SMIC chce jednat

SMIC byla založena před dvěma dekádami, ale navzdory státní podpoře zatím ve výrobě zaostává za tchajwanským konkurentem Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). A to z hlediska objemu výroby i nabízených technologií.

Restrikce ze strany USA by podle analytiků mohly čínský polovodičový systém ještě více podkopat. „Tato firma by se za několik let mohla zcela zhroutit,“ prohlásil analytik Mark Li ze společnosti Bernstein Research.

Zástupci SMIC uvedli, že jsou připraveni s americkými úřady jednat a doufají, že se vše podaří vyřešit tak, aby výroba nebyla nijak omezena. Podle nich jde pouze o „nedorozumění“. „Nejsme nijak napojeni na čínskou armádu,“ stojí v oficiálním prohlášení podniku.

Nové americké sankce neovlivní pouze Huawei, ale prakticky celý trh

Mobil

Sankce vůči Huawei trvají přes rok

Již více než rok jsou uvaleny sankce na společnost Huawei a její dceřiné podniky, například na značku Honor. Kvůli tomu jsou již od loňského května takřka všechny nové telefony těchto firem nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli uvalenému embargu totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici právě prostřednictvím AppGallery.

USA sankce navíc letos ještě přitvrdily, kvůli tomu například přišel Huawei o výrobní kapacity čipů v továrnách Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Poslední várku čipů pro své chytré telefony a tablety dostane 14. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám