Hlavní obsah

Z čeho bude Huawei vyrábět? Po TSMC by mohl spolupráci ukončit také SMIC

Novinky, mif

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) není jediným čipovým gigantem, který se chystá se společností Huawei ukončit spolupráci kvůli americkým sankcím. Podle serveru AnandTech totiž stejný krok zvažuje také vedení podniku Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), který sídlí v Číně. Zástupci společnosti to však zatím oficiálně nepotvrdili.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Huawei si vyrábí vlastní mobilní procesory Kirin v rámci dceřiné společnosti HiSilicon. Kapacity tohoto podniku však na výrobu všech mobilních čipů nestačí. Polovodičový byznys navíc zahrnuje i celou řadu dalších součástek pro chytrá zařízení ze segmentu internetu věcí, sluchátka či síťovou infrastrukturu. Neobejde se bez nich zkrátka žádné elektronické zařízení.

Právě proto měl Huawei – podobně jako řada dalších výrobců – nasmlouvané zakázky i v dalších továrnách. Kvůli americkým sankcím však o jednoho z největších byznysových partnerů TSMC přišel. Tento tchajwanský čipový gigant přestal objednávky Huawei přijímat již 15. května, poslední wafery s hotovými čipy tak budou dodány 14. září.

Další rána pro Huawei, přijde o čipy pro mobilní zařízení od giganta TSMC

Hardware

A bude hůř…

A už to je pro Huawei zásadní problém, neboť vedení čínského podniku bude muset přemýšlet, kam na přeplněném trhu výrobu přesune. Aby toho nebylo málo, podle serveru AnandTech se chystá spolupráci ukončit také SMIC, byť to zástupci společnosti zatím oficiálně nepotvrdili.

Důvod má být stejný jako v případě TSMC. Vedení společnosti SMIC se obává, že v případě spolupráce dopadnou americké sankce i na jejich podnik. Pokud by se totiž oba velcí výrobci aktuálním embargům ze strany USA nepodvolili, hrozilo by, že přijdou o celou řadu dalších důležitých klientů z USA.

Očekává se, že čínský SMIC oznámí svůj aktuální postoj k celé situaci v průběhu několika dní či týdnů.

Další rána pro Huawei, USA chtějí čínský podnik odstřihnout od dodávek čipů

Mobil

Telefony s osekaným Androidem

Americké sankce se netýkají pouze Huawei, ale také dceřiné značky Honor. Kvůli tomu jsou již od loňského května takřka všechny nové telefony těchto firem nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli uvalenému embargu totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici právě prostřednictvím AppGallery.

Kvůli sankcím také některé státy vyřadily Huawei z výstavby 5G sítí. Tamní operátoři si tak musí vystačit s technologiemi konkurenčních společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Přestaňte omezovat Huawei, vyzvala Čína USA

Čínské ministerstvo zahraničních věcí během víkendu vyzvalo Spojené státy, aby přestaly s „nerozumným omezováním” Huawei a dalších čínských firem. Čínská vláda...

Výběr článků

Načítám