Hlavní obsah

Nabídka programů se rozrůstá, Microsoft 365 funguje na nových počítačích od Applu

Novinky, Ondřej Husák

Společnost Microsoft vydala novou verzi svého kancelářského balíku Microsoft 365, který obsahuje například aplikace Word, Excel, Outlook či PowerPoint. Novinka přináší především nativní podporu pro nové počítače od Applu, které pracují s novým čipsetem Apple M1.

Foto: archív výrobce

Všechny tři novinky od Applu vedle sebe

Článek

Apple se netají tím, že bude postupně procesory od Intelu nahrazovat ve všech nabízených modelech vlastními čipy Apple M1, které dříve byly známé pod označením Apple Silicon. Do budoucna se tedy s ničím jiným nepočítá.

Pro úspěch tohoto ambiciózního plánu je však nezbytné, aby softwaroví tvůrci připravili dostatek programů. Nový čip Apple M1 totiž staví na jiné architektuře než procesory od Intelu. Jedná se o procesory založené na architektuře ARM, které se v současnosti používají hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích. Běžné aplikace stavěné na platformy od Intelu tak na nových počítačích fungují pouze prostřednictvím speciálního emulátoru Rosetta 2.

Chcete lepší konfiguraci? Před Vánocemi se nových počítačů od Applu nedočkáte

Vánoce

Nativní podpora, nebo emulátor

Doposud tak bylo možné kancelářský balík Microsoft 365 využívat výhradně prostřednictvím emulátoru Rosetta 2, který však nenabízí takový výkon jako u nativních aplikací. Nabídka programů se ale neustále rozrůstá, a tak nyní nativní podporu pro Apple M1 nabízí už i balík Microsoft 365.

O tom, jaké programy jsou pro novou platformu k dispozici, informuje server isapplesiliconready.com. Ten nabízí přehled stovek aplikací, které byly doposud pro operační systém macOS k dispozici – a neustále přidává další. U všech přitom uvádí, zda mohou lidé s programy na počítačích s čipem M1 počítat.

U jednotlivých aplikací se v přehledu uvádí, zda nabízí nativní podporu, či zda je nutné je provozovat prostřednictvím aplikace Rosetta 2. Rosetta 2 funguje spolehlivě, ale nabízí v praxi zhruba poloviční výkon ve srovnání s aplikacemi, které mají nativní podporu. Využít naplno potenciál čipu M1 tedy umí pouze nativní aplikace.

Apple láká na dva nové notebooky a mini PC

Hardware

Revoluční čipset

Americký počítačový gigant tvrdí, že novinka je revoluční. Doposud totiž počítače potřebovaly hned několik čipů, zatímco novinka zvaná Apple M1 integruje hned několik čipů do jediného – procesorovou jednotku, grafické jádro, neurální engine a zároveň i paměťovou část.

Procesor s logem nakousnutého jablka by měl nabídnout nejlepší poměr výkonu/spotřeby na celém trhu. Je údajně až třikrát úspornější proti konkurenčním čipům, kterými jsou aktuálně vybaveny stolní počítače a notebooky. V praxi by se to mělo projevit delší výdrží MacBooků a nižší spotřebou stolních PC s logem nakousnutého jablka.

Výkon by měl být opravdu extrémní, platí to přitom i o integrovaném grafickém jádru. Zástupci Applu slibují, že půjde o nejrychlejší integrované grafické jádro na trhu. Vzhledem k tomu, že některé konkurenční modely od Intelu stačí i na jednodušší hry, bude novinka pravděpodobně velmi zajímavá.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám