Hlavní obsah

Chcete lepší konfiguraci? Před Vánocemi se nových počítačů od Applu nedočkáte

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože kalendáře v úterý ukazují teprve první prosincový den, společnost Apple již nyní nezvládá nápor ze strany zákazníků. Řeč přitom není pouze o nových iPhonech 12 Pro, které jsou nedostatkovým zbožím několik týdnů, ale i o nových počítačích s logem nakousnutého jablka. Ty jsou ve vyšších konfiguracích nedostupné. A před Vánocemi se patrně změny nedočkáme.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Článek

Apple letos před Vánocemi láká na tři nové počítače – výkonný laptop MacBook Pro, stylový notebook MacBook Air a miniaturní PC Mac mini. Pojítkem všech novinek je nový čip Apple M1, který má podle prvních testů nabízet výrazně vyšší výkon než předchozí modely postavené na platformě Intel.

Zatímco základní verze s 256GB diskem a 8 GB operační paměti jsou již v obchodech, případně jejich naskladnění slibují prodejci ještě před Vánocemi, u pokročilejších modelů s dvojnásobnou pamětí a větším úložištěm se to patrně již nestihne. I samotná společnost Apple totiž na svých oficiálních webových stránkách informuje o tom, že taková konfigurace bude dodána až mezi 28. prosincem a 4. lednem.

Šanci získat výkonnější stroje mají teoreticky pouze jedinci, kteří udělali předobjednávky již v průběhu listopadu.

Zájem o špičkové iPhony neutichá. Vánoční dodávky jsou v ohrožení

Mobil

Nejtenčí notebook

Jednou z novinek je MacBook Air, tedy nejlehčí a nejtenčí laptop s logem nakousnutého jablka. Ten i se svou 13palcovou obrazovkou vypadá stejně jako předchůdce, měl by být ale až třikrát výkonnější. Apple se chlubí tím, že novinka je s novým procesorem dokonce výkonnější než 98 procent konkurenčních notebooků prodaných v uplynulém roce.

Další výhodou má být naprostá tichost, čip M1 se navzdory vyššímu výkonu obejde bez aktivního ventilátoru.

Výrazně se má prodloužit také výdrž baterie. Při surfování po webu se notebook s logem nakousnutého jablka obejde bez nabíjení po dobu až 15 hodin, při sledování videa dokonce až 18 hodin.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Pro náročné

Pro náročné pak bude určen laptop MacBook Pro 13. Hlavní benefity jsou stejné jako u MacBooku Air – tedy nárůst výkonu, delší výdrž a tiché chlazení. V tomto případě však již uvnitř přenosného počítače nalezneme větráček. Apple nabídl i konkrétnější čísla: výdrž až 17 hodin, pětinásobný nárůst grafického výkonu a 2,8násobný nárůst výkonu samotného procesoru.

Posledním představeným strojem je Mac Mini. Ten byl historicky používán spíše jako levný a malý počítač, díky obrovskému nárůstu výkonu se má ale proměnit na opravdovou pracovní stanici, které nebudou činit problémy ani monitory se 4K rozlišením. Využít novinku tedy bez problémů budou moci i editoři pracující s obrazovým materiálem.

Ceny MacBooku Air startují na 29 990 Kč, u MacBooku Pro 13 pak na 38 990 Kč. Případní zájemci zaplatí za Mac Mini 21 990 Kč. Výkonnější varianty ale mohou vyjít klidně i o několik desítek tisíc korun dráž.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Foto: archív výrobce

Mac Mini

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám