Hlavní obsah

Výdaje na IT letos v Česku klesnou o osm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku letos kvůli epidemii koronaviru klesnou výdaje na informační technologie o 8,1 procenta. Region východní Evropy čeká pokles o 9,3 procenta z původně předpokládaného jednoprocentního růstu. Uvedla to analytická firma Gartner.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"V České republice očekávají analytici podle aktuálního scénáře o něco menší propad než na ostatních trzích střední a východní Evropy. Výrazně se propadnou všechny segmenty s jedinou výjimkou – komunikačními službami pro spotřebitele, které by měly růst o necelá dvě procenta," uvedl ředitel zastoupení Gartner pro ČR, SR a Rumunsko Oldřich Příklenk.

Podle Příklenka to ale neznamená, že se bude vše prodávat hůře. Existuje řada technologií, řešení i dodavatelů, po nichž je nadále poptávka. Jde například o nástroje pro spolupráci a komunikaci na dálku, datové a analytické nástroje, cloudové služby či řešení pro bezpečnosti a řízení rizik.

Výrobci elektroniky v době koronaviru lákají na prodlouženou záruku i možnost vrácení

Hardware

Zatímco v prvním čtvrtletí globálně IT trh ještě rostl s výjimkou Číny o více než dvě procenta, scénář globální recese počítá s poklesem o více než pět procent. Podle pesimistického scénáře Gartneru čeká některé segmenty IT trhu v letošním roce až desetiprocentní meziroční pokles. Proti původním odhadům se nejvíce propadne software, z původně očekávaného 12procentního růstu se stane pokles o 5,4 procenta. Z plus pěti do minus sedmi procent klesnou také IT služby a do poklesu o 5,6 procenta půjdou i výdaje na datová centra.

Mezi trhy, kde se IT výdaje propadnou nejcitelněji, budou podle analytiků patřit západní a východní Evropa i Severní Amerika.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám