Hlavní obsah

Přechod na formát DVB-T2 se možná obnoví v červenci

Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2, který v polovině března zastavilo šíření nového typu koronaviru, by se mohl obnovit v červenci a skončit v říjnu. Předběžně s tím počítají České Radiokomunikace, definitivní slovo bude mít vláda, informoval v neděli Radiožurnál. Celý proces by se tak zpozdil zhruba o čtyři měsíce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Když vypínání přesuneme o čtyři měsíce, tak bychom ho mohli restartovat 16. července," řekl Radiožurnálu ředitel regulace radiokomunikací Marcel Procházka.

Aktualizovaný harmonogram by měl podle Procházky respektovat původní intervaly mezi vypínáním jednotlivých vysílačů. To znamená, že přechod by mohl skončit v říjnu. Zkrácení plánu není možné jak z technických důvodů, tak proto, aby diváci měli dostatek času se na změnu připravit. Domácnosti pro naladění nového signálu potřebují televizi nebo set-top box, které DVB-T2 umí přijímat.

Češi si od DVB-T2 slibují především lepší obrazovou kvalitu

Internet a PC

Nový harmonogram musí schválit vláda

Konečný harmonogram České Radiokomunikace připravují s Českým telekomunikačním úřadem a ministerstvem průmyslu a obchodu, poté ho bude muset schválit vláda. Podle náměstka ministra průmyslu Petra Očka by nový harmonogram mohl kabinet projednat během tří až čtyř týdnů.

"Situaci neustále vyhodnocujeme z pohledu schopnosti realizovat servisní služby nebo dostupnosti elektroniky. V současné době je televizní vysílání nezbytně důležité pro všechny občany," řekl Radiožurnálu. Zároveň nevylučuje případné dřívější, nebo pozdější obnovení přechodu podle stavu epidemie.

Výhradně na nový formát dosud nepřešla zejména východní část země. Ministerstvo průmyslu a obchodu a poté vláda v půlce března rozhodly, že dočasně zastaví přechod na nový televizní standard DVB-T2 a prodlouží stávající digitální vysílání. Důvodem bylo zajištění informovanosti veřejnosti v době mimořádných opatření kvůli šíření koronaviru. Celý přechod na DVB-T2 měl původně skončit letos v červnu, uvolněné kmitočty mají získat mobilní operátoři pro rychlé sítě 5G.

Standard DVB-T2 představuje budoucnost

Jak na to

Koho se přechod týká?

Je nutné zdůraznit, že se nucený přechod netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však budou muset přechod řešit. Je nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač dešifrovat, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat.

Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265), který je pro provoz v Česku nezbytný, je tedy vhodné před nákupem ověřit.

Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání, stále rostoucí popularitě se například v posledních měsících těší nejrůznější internetové televize. Tuzemští operátoři je totiž často přidávají do balíčků k mobilním paušálům a pevnému internetu za symbolickou cenu.

Může se vám hodit na Zboži.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám