Hlavní obsah

Standard DVB-T2 představuje budoucnost

Právo, Gisela Růžičková

Standard DVB-T2 představuje novou formu vysílání. Právě proto se k němu rozhodla nejen Česká republika, ale postupně i většina evropských zemí. Přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 bude zahájen 27. listopadu na vysílačích Praha-Žižkov a Cukrák.

Foto: Profimedia.cz

Všechny antény, které přijímají současné pozemní digitální televizní vysílání, mohou přijímat i vysílání v novém standardu DVB-T2.

Článek

Podle přesného časového plánu se bude přechod v jednotlivých krajích ČR postupně realizovat až do 24. června 2020. Poté již nebude možné naladit televizní vysílání na klasickou anténu bez přístroje vhodného pro příjem DVB-T2.

Tato změna se týká více než poloviny domácností v ČR, které přijímají signál přes klasickou televizní anténu. Pokud chtějí televizní vysílání přijímat dál bezplatně, musí se na přechod na nový signál připravit.

Zájem o nové televizní přijímače prudce roste

Finance

„Díky proškolenému personálu dokážeme poskytnout podporu v otázkách přechodu na nový signál a to jak na prodejnách, tak na zákaznické lince. Současně si lze najít harmonogram vypínání vysílačů a informace na našem webu tak, aby se lidé stihli na přechod připravit a nenechali to na poslední chvíli,“ vysvětluje Eva Kočicová, mluvčí značky Datart.

„Na nákupním rádci Zboží.cz pozorujeme v poslední době velký zájem o televizory i set-top boxy. To souvisí s přechodem televizního vysílání na DVB-T2 a dá se očekávat, že budou e-shopy nabízet set-top boxy za výhodné ceny. Dá se ale předpokládat, že dojde i k masivním výprodejům televizorů starších modelových řad, které DVB-T2 nepodporují,“ uvedl Jan Kriegel, manažer nákupního rádce Zboží.cz.

Důvody pro přechod

Proč vlastně ke změně dochází? Protože je potřeba uvolnit vysílací frekvence pro vysokorychlostní mobilní internet. Díky novému kodeku HEVC zabere televizní signál méně frekvenčního prostoru, aniž by došlo ke ztrátě kvality.

Výhody DVB-T2

Tím, že se sjednotí vysílací frekvence, budou televize schopny přijímat signál z více vysílačů současně, což zajistí vyšší kvalitu příjmu. O oblíbené programy přitom diváci rozhodně nepřijdou, právě naopak.

Standard DVB-T2 je totiž navržen tak, aby zvládl přenášet více informací prostřednictvím menšího množství dat. Do frekvenčního rozsahu televizního vysílání se vejde více programů, často i v lepší kvalitě obrazu a zvuku.

Přeladění na DVB-T2

Pokud přijímáte vysílání přes individuální anténu, stisknete tlačítko na ovladači a programy v novém standardu se naladí automaticky. V případě potíží se poraďte se servisní společností.

Úprava antény v bytovém domě pro příjem DVB-T2 může vyjít na 15 tisíc

Finance

U společných televizních antén (STA) servisní firma vymění nebo přeladí tzv. kanálové vložky. Pro každou vysílací síť je třeba samostatná kanálová vložka.

Jestli bude nutné přejít na příjem televizního signálu z jiného vysílače, firma zajistí i nové nasměrování příjmové antény (nebo antén, pokud jich STA využívá několik pro příjem z různých směrů), případně její výměnu.

Co to znamená v praxi

Jestliže má vaše televize certifikát ČRA „DVB-T2 ověřeno“ nebo je-li označena logem DVB-T2 HEVC (H.265) a štítkem „podporuje“, změna se vás netýká.

V případě, že vlastníte starší přístroj nebo vaše televize DVB-T2 HEVC (H.265) nepodporuje, budete si muset poradit jinak.

Jak přijímat DVB-T2

Koupě nové televize je nejlepším řešením. S ní naladíte nový formát vysílání a zároveň si budete užívat další vymoženosti moderního televizoru.

Koupě DVB-T2 set-top boxu, který se svou stávající TV propojíte, je další možností. Máte-li doma více TV, každá televize musí mít vlastní přijímač/tuner pro DVB-T2.

Když se nechcete zbavit starších televizí, je nutné pro každou z nich opatřit samostatný set-top box.

Také televizní DVB-T2 karta je variantou, díky níž budete sledovat televizní programy prostřednictvím počítače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám