Hlavní obsah

Vypnutí televizního vysílání DVB-T se odkládá na neurčito. Kvůli koronaviru

Novinky, lez

Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodlo o dočasném přerušení přechodu na nový televizní standard DVB-T2. Původně plánovaný květnový termín ukončení první generace pozemního digitálního vysílání se tedy odkládá na neurčito. Materiál ve čtvrtek schválila vláda.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

Odložit přechod na nové televizní vysílání se rozhodly již zkraje týdne České radiokomunikace. Týkalo se to však pouze vypínání vysílačů, u kterých byl přechod na DVB-T2 naplánován do konce března.

Nynější rozhodnutí ministerstva se nicméně týká i všech nadcházejících termínů. „Ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem, Českou televizí a s podnikateli, kteří zajišťují šíření celoplošného zemského digitálního televizního vysílání, analyzujeme situaci a dopady vyhlášeného stavu nouze a přijatých opatření na probíhající proces přechodu na nový vysílací standard DVB-T2,“ prohlásil vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Koronavirus pozastavil přechod na nové televizní vysílání v Česku

Koronavirus

„Abychom v této nelehké době udrželi informovanost obyvatel, která je klíčová, tak jsme se rozhodli dočasně pozastavit přechod na DVB-T2 a prodloužit vysílání ve standardu DVB-T,“ doplnil Havlíček. Podle něj tak vznikne časový prostor, aby lidé nyní nemuseli shánět DVB-T2 set-top boxy a televizory.

Kdy bude přechod na DVB-T2 opět spuštěn, není zatím vůbec jasné. „Podle vývoje situace ministerstvo průmyslu a obchodu předloží další novelu nařízení, která bude obsahovat aktualizovaný harmonogram procesu přechodu zemského digitálního televizního vysílání ze standardu DVB-T na DVB-T2,“ doplnil náměstek ministra pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Přerušení procesu přechodu se netýká pouze jednoho konkrétního vysílače, konkrétně Jihlava – Javořice na 30. kanálu. U něj musí dojít k vypnutí DVB-T signálu nejpozději v květnu s ohledem na mezinárodní koordinační dohody.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám