Hlavní obsah

Microsoft končí s volitelnými aktualizacemi. Prozatím

Novinky, bri

Společnost Microsoft doposud nabízela pro operační systém Windows aktualizace ve dvou různých provedeních – důležité a volitelné. Tento letitý systém se však nyní mění, alespoň prozatím. Na vině je koronavirus a snaha odlehčit síti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Microsoft nabízí stažení aktualizací všem uživatelům jeho operačního systému prostřednictvím služby Windows Update. Doposud si mohli uživatelé vybírat, zda chtějí nainstalovat všechny aktualizace, důležité nebo volitelné.

Důležité updaty zpravidla zahrnovaly různé opravy zabezpečení a aktualizace, které vylepšovaly stabilitu a chod Windows. Proti tomu ty volitelné zpravidla nabízely pouze drobná vylepšení, která na chod systému neměla vůbec žádný vliv.

Microsoft se ale nyní rozhodl volitelné aktualizace uživatelům vůbec nenabízet. Chce tak odlehčit internetové síti v době, kdy uživatelé tráví více času doma a zatěžují celosvětovou počítačovou síť daleko více, než bývá obvyklé.

Problém představují hlavně videa

Koneckonců Evropská komise společně se Sdružením evropských regulačních orgánů již na tento problém upozornila. Před časem vyzvala streamovací služby, které nabízejí videa on-line, aby snížily kvalitu a rozlišení a tím celé síti odlehčily. Někteří na to již zareagovali.

Nižší rozlišení nabízí například Facebook či Instagram. „Zaznamenáváme zvýšený provoz. S našimi partnery pracujeme na tom, abychom zvládli jakékoliv problémy s propustností sítě a zajistili, že služby Facebooku budou moci lidé používat bez výpadků,“ prohlásil mluvčí Facebooku. Jak moc bude kvalita videí snížena, však nepřiblížil.

Kapacita sítí nestačí. Netflix a YouTube sníží kvalitu videa

Internet a PC

Ke stejným krokům se již v minulém týdnu odhodlaly internetové služby Netflix a YouTube, které patří v Evropě mezi hlavní poskytovatele videoobsahu v rozlišení 4K. Právě tyto streamovací služby jsou nejčastěji označovány za hlavní viníky přetížených sítí. Právě proto se na ně představitelé Evropské unie obrátili, aby rozlišení, a tedy logicky i kvalitu videí, snížily.

YouTube této žádosti vyhověl. Na území Evropy tak na 30 dní snížil defaultní rozlišení videí na 480p. Přestože to zástupci portálu ještě nepotvrdili, na vyšší rozlišení si ale budou moci lidé v případě potřeby přepnout sami. Vysoké rozlišení 4K již ale patrně k dispozici nebude.

Prakticky k totožnému kroku se odhodlal také Netflix. Ten nabízí rozlišení Full HD (1080p) a 4K. Na přání EU však byly komprese a další parametry upraveny tak, že se datový tok sníží o 25 %. Výsledkem bude tedy jednoznačně horší obrazová kvalita. Otazník visí nad tím, zda bude Netflix lidem nižší kvalitu nějak kompenzovat, neboť například za vysílání ve 4K platí uživatelé více.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka různých rozlišení obrazu

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 10 běží už na miliardě zařízení

Společnost Microsoft se pochlubila, že se jí podařilo prolomit historický milník – operační systém Windows 10 běží na miliardě zařízení. To je úctyhodné číslo,...

Výběr článků

Načítám