Hlavní obsah

Hackeři je chtěli zničit. IT experti raději opouštějí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hackeři z hnutí Anonymous opakovaně varovali společnosti podnikající v Rusku, že pokud neukončí své obchodní aktivity, budou na ně cílit své kybernetické útoky. Jednou z dalších firem, která se po výhružkách rozhodla Rusko skutečně opustit, je evropská korporace nabízející IT služby Atos.

Foto: repro Atos.net

Webové stránky Atosu v Rusku

Článek

Tato nadnárodní korporace má sídlo ve francouzském městě Bezons, pobočky má ale v celé řadě dalších evropských států. IT experti Atosu tak sídlí například i v Praze. V Rusku se pobočky Atosu nacházely kromě Moskvy ještě ve městech Voroněž a Krasnodar.

V minulém týdnu nicméně nastal zlom. „Koncern Atos své obchodní aktivity v Rusku v nedávné době ukončil. Odchod z ruského trhu si vyžadoval velmi promyšlenou a organizovanou akci, a to především s ohledem na zajištění bezpečnosti našich zaměstnanců a jejich rodin, kteří v Rusku pro společnost Atos pracovali,” prohlásil Vladek Šlezingr, šéf české pobočky Atosu.

Krvavé obchody v Rusku pokračují. Hackeři chtějí zničit technologické giganty i aerolinky

Bezpečnost

„Dále bylo nutné zajistit plynulý převod veškerých služeb mimo území Ruské federace tak, aby koncový zákazník nepocítil žádnou změnu, a to s důrazem na zachování kontinuity poskytovaných služeb a současném zajištění maximální kybernetické bezpečnosti,“ uvedl Šlezingr.

Zdůraznil přitom, že Atos ČR od samého počátku války „aktivně finančně a materiálně podporuje Ukrajinu a ukrajinské uprchlíky, kteří k nám přicházejí“.

Vedení Atosu tedy nedává odchod z Ruska do spojitosti s výhružkami hackerů. Pravdou nicméně je, že načasování odchodu koresponduje s výzvou hackerů, kteří před týdnem – po masakru civilistů v Buči – varovali společnosti působící v Rusku, že je zničí. Seznam společností byl zveřejněn na Twitteru a právě Atos na něm figuroval.

„Jaké další důkazy potřebují nadnárodní společnosti, které v Rusku stále dělají ‚krvavé obchody‘. Pokud je pro vás obtížné opustit okamžitě Rusko, pak pro nás bude snadné vás zapojit do kampaně #OpRussia,“ varovali hackeři na Twitteru. Právě hashtagem #OpRussia se označují příspěvky týkající se kybernetických útoků proti ruským cílům.

Kybernetická válka: Anonymous napadli 2500 ruských a běloruských cílů

Válka na Ukrajině

Útoky již začaly

Hackeři z hnutí Anonymous vyzvali již v polovině března nadnárodní společnosti působící v Rusku, aby své podnikatelské aktivity zcela ukončily. Vyhrožovali přitom, že pokud tak neučiní, stanou se terčem kybernetických útoků.

To se skutečně stalo – hnutí sestřelilo například webové stránky největšího světového prodejce sportovního zboží Decathlon, francouzského prodejce pro domácí kutily a zahradnictví Leroy Merlin a francouzské nadnárodní maloobchodní skupiny Auchan.

Řada firem po výhružkách útoků Rusko skutečně opustila. Patří mezi ně nadnárodní skupina specializovaná na výrobu a dodávky sanitárních dílů a souvisejících systémů Geberit, telekomunikační společnost Deutsche Telekom, gumárenský konglomerát Bridgestone či softwarová společnost Teradata, která poskytuje databázový a analytický software a s tím související produkty i služby.

Teradata, Deutsche Telekom i Bridgestone. Po výhrůžkách hackerů firmy prchají z Ruska

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám