Hlavní obsah

Číňané na webu hojně diskutují o ruské invazi. A cenzoři v tichosti mažou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Uživatelé na čínských sociálních sítích, které jsou pod striktním státním dohledem, hojně diskutují o ruské invazi na Ukrajinu. V posledních dnech se stala jedním z nejčastějších námětů k diskuzi a část uživatelů podporuje ruská tvrzení o nutné „denacifikaci“ Ukrajiny. Další však vyjadřují Kyjevu podporu a žádají zastavení bojů. Některé z příspěvků na podporu Ukrajiny a míru však bez vysvětlení mizí, uvedla agentura Reuters.

Foto: Nir Elias , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Příspěvky ohledně války na Ukrajině mají na čínském internetu stovky milionů zhlédnutí a komentářů. Názory čínských uživatelů se velmi různí, od otevřené podpory Rusku až po solidaritu s Ukrajinou.

Některé příspěvky ale podle agentury Reuters mizí bez vysvětlení. O víkendu mělo velkou publicitu video, na kterém byl vidět osamělý muž z města Chang-čou s nápisem Stop válce. V neděli ale byly záběry náhle bez vysvětlení nedostupné. Ze sociálních sítí zmizel také text pětice profesorů z významných čínských univerzit, kteří se vyjadřovali „proti nespravedlivým válkám”.

Aeronet dopsal. Vláda rozhodla o zablokování dezinformačních webů

Domácí

Někteří uživatelé se domnívají, že opatření, která Západ přijímá proti Rusku, by se podobala sankcím, které by západní země uvalily na Čínu při útoku proti Tchaj-wanu. „Vše, co se děje Rusku, je pro nás taková generální zkouška,” uvedl jeden z vlivných uživatelů čínského internetu.

Čínská státní média Rusko za útok na Ukrajinu nekritizují. Podle čínského tisku nese část viny za konflikt NATO a jeho politika rozšiřování. Čínští oficiální představitelé v pondělí kritizovali západní sankce a vyzvali k diplomatickému jednání.

Twitter bude speciálně označovat tweety s odkazy na provládní ruská média

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám