Hlavní obsah

Českým technologickým firmám hrozí výpadek stovek ukrajinských IT expertů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemské technologické firmy řeší hrozící výpadek stovek ukrajinských vývojářů a IT specialistů kvůli tamní všeobecné mobilizaci po ruské invazi. Nabízí jim práci z domova nebo ubytování, pokud by se rozhodli přestěhovat do Česka.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Softwarová firma Unicorn Systems, která na Ukrajině ve vývojových centrech v Kyjevě a Ternopilu zaměstnává 112 lidí, řeší jejich finanční podporu i hmotné zajištění.

„Se všemi průběžně komunikujeme a vědí, že jsme připraveni jim zajistit ubytování v České republice. S těmi, kteří se již rozhodli, řešíme způsob přesunu do České republiky, zařizujeme jim ubytování i pomoc s pořízením materiálního vybavení, potravin atd. v Česku. Samozřejmě budou mít možnost pokračovat ve své práci z našich vývojových center,“ uvedl generální ředitel Unicornu Jan Jaroš.

Hybridní válka v plném proudu. Ukrajina rekrutuje hackery ve velkém

Bezpečnost

Česká společnost Creative Dock na Ukrajině provozuje mobilní aplikaci pro freelancery. „Náš tým na Ukrajině nyní tvoří hlavně IT specialisté, což jsou převážné muži, kteří nesmí opustit zemi. Už dostali, nebo očekávají povolávací rozkazy, takže IT vývoj stojí. Snažíme se ale v rámci možností nadále fungovat a poskytovat všechny služby. Dále máme zákaznické centrum pro naše klienty. Operátoři pracují z domu, ale někteří pracují také v rámci své cesty na slovenské hranice, kam se pokoušejí dostat, aby s rodinami utekli před válkou,“ řekl ředitel IT pobočky Creative Docku Igor Přerovský.

On-line obchod se spodním prádlem Astratex v současnosti na Ukrajinu zboží vůbec neexpeduje. „Máme několik ukrajinských kolegyň, jsme připraveni jim a jejich rodinám poskytnout podporu dle vývoje situace a individuálních potřeb,“ dodal ředitel Astratexu Miroslav Tesař.

V Česku zároveň pracuje přes 3000 vývojářů a dalších IT odborníků napojených na ruské firmy, kteří si podle české technologické agentury Actum Digital zřejmě budou hledat nové místo. „Chápeme, že není morálně přijatelné nadále pracovat pro firmu odvádějící zisky režimu, který vraždí nevinné lidi. Každému, kdo se rozhodne v následujících dnech z takové firmy odejít, nabízíme pomoc při hledání nového uplatnění, ať již přímo v Actum Digital, nebo u našich partnerů nebo klientů,“ uvedl jeden ze zakladatelů Actum Digital Jan Havel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám