Hlavní obsah

Výzva českých programátorů zabrala. Za 24 hodin se k bojkotu Rusů připojilo 700 webů

Praha

Čeští programátoři přišli s myšlenkou, jak dát na internetu Rusům jasně najevo, že nesouhlasí s invazí na Ukrajinu. Na jejich výzvu správci webů skutečně zareagovali a stovky stránek tak už nyní blokují přístup Rusům, byť zatím pouze na pár sekund. Novinkám to potvrdil Miroslav Prosecký, jeden z iniciátorů tohoto internetového odboje.

Foto: repro web4ukrajina.cz

Tato hláška se zobrazí Rusům, když se pokusí přihlásit na web, který se zapojil do iniciativy web4ukrajina.cz.

Článek

Výzva k blokaci Rusů se objevila na síti v noci ze čtvrtku na pátek. „Nesouhlasíme s agresí Ruské federace vůči Ukrajině,“ stojí na stránkách projektu web4ukrajina.cz a zároveň i na mezinárodní anglické verzi web4ukraine.org.

Internetový odboj zveřejnil okolo čtvrteční 21. hodiny jednoduchý skript, který si mohl jakýkoliv správce webů vložit na své stránky, aby zablokoval přístup Rusům.

První odveta v kyberprostoru. Blokace softwaru postihla v Rusku i banky

Software

„Už v pátek ráno jsme měli na kontě desítky webů, které se do projektu zapojily. Po 24 hodinách jich bylo zapojených už 700. Zapojují se nejen osobní stránky, ale například i e-shopy, dokonce i některé ruské weby provozované na území ČR,“ řekl Novinkám Prosecký.

Mezi weby, které se do projektu zapojily, patří například videodoktor.cz a registrlekaru.cz. „Od pátku je náš zdrojový kód dokonce i na stránkách Filozofické fakulty Univerzity Karlovy,“ konstatoval Prosecký.

Ve hře je úplná blokace

Díky úpravě zdrojového kódu bude na šest vteřin zablokován ruským uživatelům přístup na daný web, místo toho se jim zobrazí hláška o tom, že se požaduje zastavení ruské agrese vůči Ukrajině.

„Chtěli jsme, aby se to skutečně dotklo všech Rusů bez ohledu na to, kde žijí,“ doplnil jeden z iniciátorů s tím, že weby jsou po úpravě schopné rozeznat nejen to, odkud se daný člověk připojuje, ale také jakou má nastavenou klávesnici či jazyk operačního systému nebo prohlížeče.

Blokujte weby Rusům, burcují čeští programátoři. Nástroj vytvořili pro celý svět

Bezpečnost

Nevyloučil ani, že v případě dalších útoků na Ukrajinu připraví nový skript s úplnou blokací ruských uživatelů. „V takovém případě by webové stránky nebyly zablokovány na šest sekund, ale úplně. Bude ale na samotných webmasterech, jak budou chtít ruské uživatele omezit,“ přiblížil budoucí plány Prosecký.

„Každý občan Ruska by si měl uvědomit a pocítit, jak neakceptovatelně jeho stát postupuje a že toto jednání odsuzujeme,“ doplnil Prosecký.

Projekt byl spuštěn ve čtvrtek okolo 21. hodiny, už nyní bylo zablokováno – byť zatím jen na zmiňovaných šest sekund – na 15 000 ruských návštěvníků.

Hybridní válka v plném proudu. Ukrajina rekrutuje hackery ve velkém

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám