Hlavní obsah

O příjmy se bojí i hackeři. Nabízí koronavirové slevy

Novinky, bri

Ekonomická krize, kterou rozpoutala opatření v souvislosti s šířením koronaviru, dopadá i na hackery. Ti se bojí, že si budou stejně jako zbytek světové populace muset utáhnout opasky, a tak již nyní vyrazili do boje o zákazníky – nalákat se je snaží především na masivní slevy. Upozornili na to experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

S pandemií koronaviru Covid-19 bojuje celý svět – zavírají se obchody, izolují se města a v některých případech i státy. Kvůli tomu je ekonomika v útlumu.

Na to promptně zareagovali počítačoví piráti, kteří nabízejí na černém internetovém trhu své služby. Podobně jako v některých klasických internetových obchodech začali nabízet slevy. Při objednávce stačí zadat kód „COVID19“ nebo „coronavirus“. Slevy se v některých případech pohybují i v řádu desítek procent.

Jak je z řádků výše patrné, podobné slevové akce jsou zaměřené na technicky méně zdatné jedince, kteří si hackery najímají na špinavou práci.

Varují před koronavirem, pak důvěřivce oškubou

Koronavirus

„Koronavirová sleva! 10% sleva na všechny produkty,“ hlásá například jeden z inzerátů. V něm se případní zájemci dozvědí, že za zlevněnou cenu mohou nakoupit nástroj pro maskování před antivirovým programem WinDefender či škodlivý kód, který dovede obejít zabezpečení internetového prohlížeče Chrome.

„Našli jsme také skupinu hackerů pod jménem SSHacker, kteří se podle svých slov ‚zaměřují na poskytování nejlepších hackerských služeb od roku 2005‘ a nyní nabízejí služby na hackování facebookových účtů za zvýhodněnou cenu,“ prohlásil Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point.

Útočníci jsou velmi aktivní

A tím to podle něj nekončí. „Samozřejmě existuje mnoho falešných online prodejů nabízejících různé zboží za neuvěřitelné ceny. Prodejce, který se jmenuje 'True Mac', nabízí 'nejoblíbenější Mac' model - MacBook Air - za fantastickou cenu 390 dolarů jako 'speciální koronavirovou nabídku'. Ale jak vždy opakujeme, pokud něco zní až příliš dobře, obvykle je v tom nějaký háček. A na takový háček se vás kyberzločinci snaží chytit,“ doplnil Kadrmas.

Kvůli koronaviru jsou počítačoví piráti v poslední době nezvykle aktivní. V posledních dnech se například hojně internetem šíří škodlivý kód pod záminkou exkluzivních informací o pandemii. Místo čerstvých zpráv ale útočníci důvěřivce oškubou.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám