Hlavní obsah

V Česku výrazně ubylo virů, Slovensko je na tom hůře

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazný úbytek virů a kybernetických útoků hlásí za uplynulý měsíc kyberbezpečnostní společnost Check Point v rámci České republiky. Naopak v sousedním Slovensku se ale situace dramaticky zhoršila, jak ukazují nejnovější statistiky.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žebříček zemí s nejvíce zachycenými škodlivými kódy a kybernetickými útoky sestavuje Check Point pravidelně. Čím výše jsou země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče.

Právě proto si tuzemští uživatelé mohou oddechnout. Zatímco na konci loňského roku se naše republika umístila na 69. pozici, aktuálně poskočila mezi bezpečnější země na 89. příčku. „Slovensko se naopak výrazně posunulo opačným směrem a poskočilo ze 75. pozice na 47. příčku,“ prohlásil Peter Kovalčík, bezpečnostní expert Check Pointu.

Koronavirus představuje hrozbu už i pro počítače

Bezpečnost

Strašák jménem koronavirus

„Na první místo se v Indexu hrozeb posunul Afghánistán,“ doplnil Kovalčík s tím, že předtím žebříčku kralovala Čína. Ta je však nyní až na 18. pozici. Předchozí měsíc totiž útočníci těžili ze strachu lidí z koronaviru, který se tehdy šířil prakticky jen v Číně. S rozmachem nemoci i do dalších zemí se však kyberútoky přestaly soustředit výhradně na nejlidnatější zemi světa.

Počítačoví piráti nicméně pod záminkou exkluzivních informací o koronaviru šíří škodlivé kódy i nadále. „Objevené škodlivé soubory byly ve formátu PDF, MP4 nebo docx a měly obsahovat informace o koronaviru, který hýbe současným světovým děním. Z názvů souborů lze vyvodit, že měly obsahovat videa s instrukcemi, jak se před virem chránit, aktuální informace o jeho vývoji, nebo dokonce testy prokazující nákazu,“ prohlásil Miroslav Kořen, generální ředitel Kaspersky pro východní Evropu.

Soubory však žádnou z těchto informací neobsahovaly, jak zdůraznil. „Místo toho byly soubory plné různých hrozeb od trojských koní po počítačové červy, které jsou schopné smazat, zablokovat, upravit nebo zkopírovat data ale také rušit provoz počítačů a celých počítačových sítí,“ konstatoval Kořen.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám