Hlavní obsah

Kyberválka se přenese do USA, varoval Biden před útoky z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden v pondělí vyzval šéfy velkých amerických firem, aby posílili ochranu svých počítačových systémů. Hromadí se totiž podle něj indicie tajných služeb, že se Rusko chystá zahájit kybernetické útoky na americkou kritickou infrastrukturu. Federální vláda je ochotna společnostem pomoci, hlavní odpovědnost za zabezpečení systémů však podle prezidenta mají samotné firmy.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

"Uctivě bych řekl, že investice do technologie na obranu před kyberútoky je vaší vlasteneckou povinností," prohlásil Biden na čtvrtletním setkání s šéfy velkých firem. "Jsme připraveni vám pomoci jakýmikoliv nástroji a expertizou, kterou disponujeme, pokud jste na to připraveni. Ale jaké kroky podniknete, je vaše rozhodnutí. A nesete za ně odpovědnost vy, ne my," dodal.

Prezident rovněž poznamenal, že jeho administrativa vydala "nová varování založená na vyvíjejících se zpravodajských informacích, podle nichž by proti nám Rusko mohlo plánovat útok". "Rusko má dost velké kybernetické kapacity a jde na nás," dodal.

Do kyberválky se zapojila už i Čína. Ohrožené jsou i cíle v Česku

Bezpečnost

Americké firmy zatím výzvy ignorovaly

Bidenova poradkyně v oblasti kybernetické bezpečnosti Anne Neubergerová přitom krátce předtím vyjádřila znepokojení nad tím, že některé firmy provozující infrastrukturu zásadní pro americkou ekonomiku dosud ignorovaly výzvy federálních úřadů, aby napravily chyby, kterých by mohli hackeři zneužít.

Americké firmy se v posledních letech potýkají se stále častějšími útoky hackerských skupin, z nichž mnohé podle amerických úřadů operují z Ruska a s podporou Kremlu. Význačný byl například loňský útok na systémy firmy Colonial Pipeline, která obstarává dodávky asi poloviny veškerého benzinu na východní pobřeží USA. Kvůli napadení firma z preventivních důvodů odpojila celý počítačový systém a na několik dní tak zastavila provoz svých ropovodů, aby se zabránilo dalšímu šíření počítačového viru.

Nepoužívejte ruský antivirus Kaspersky, doporučilo Německo

Software

Federální úřady proto v poslední době přišly s novými programy, jimiž chtějí firmám pomoci s posílením ochrany před hackerskými útoky. Neubergerová řekla, že vláda nyní nemá informace o konkrétním chystaném útoku, ale zaznamenala zvýšenou "přípravnou aktivitu". Hackeři podle ní prohledávají internetové stránky a zjišťují možné slabiny, jimiž by mohli do systémů proniknout.

Biden v pondělí vydal rovněž prohlášení, podle nějž by Rusko mohlo zahájit kybernetický útok na americké cíle v odvetě za tvrdé ekonomické sankce, které Washington na Moskvu uvalil po útoku Ruska na Ukrajinu. "Je to součástí ruské taktiky," uvedl prezident USA.

Kyberválka hrozí i Česku

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval již na konci února před „vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže, které jsou spojeny s probíhajícím ozbrojeným konfliktem mezi Ruskou federací a Ukrajinou“.

V rámci tohoto varování vyzval úřad organizace a společnosti k „ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností“. Výzva se přímo týká i médií, která by podle NÚKIB mohla být také terčem útoku.

Nastane kolaps českých firem a úřadů? Ruští IT dodavatelé nesplní své závazky, varuje NÚKIB

Software

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň,“ prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Zdůraznil přitom, že úřad tuto hrozbu z hlediska pravděpodobnosti „hodnotí na úrovni kritická“. To jinými slovy znamená, že hrozba je velmi pravděpodobná, až téměř jistá.

„Základem pro vydání jsou naše vlastní zjištění a poznatky z činnosti našich partnerů. Informace, které máme k dispozici, vedou k důvodné obavě z reálné hrozby kyberšpionáže a kybernetických útoků na významné cíle v České republice, především na strategické instituce veřejné správy, prvky kritické informační infrastruktury, informační systémy základních služeb či média,“ doplnil Řehka.

Varováním, které NÚKIB vydalo, se přitom správci a provozovatelé systémů regulovaných zákonem o kybernetické bezpečnosti musí zabývat. „Zejména musí zohlednit popsané hrozby a přijmout adekvátní opatření. Zohlednění varování a zavedení adekvátních opatření doporučujeme také organizacím, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti,“ konstatoval Řehka.

Reklama

Související témata:

Související články

IT armáda o síle přes 300 tisíc lidí

Někteří z nich jsou ještě studenti, další mají běžná zaměstnání. Od války na Ukrajině je někdy dělí i tisíce kilometrů, přesto se ze svých domovů zapojili do...

Výběr článků

Načítám