Hlavní obsah

IT armáda o síle přes 300 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří z nich jsou ještě studenti, další mají běžná zaměstnání. Od války na Ukrajině je někdy dělí i tisíce kilometrů, přesto se ze svých domovů zapojili do útoků na ruské cíle – zejména webové stránky tamních úřadů, klíčových podniků a státních médií.

Foto: Foto Reuters – Yves Herman

Statisíce lidí ve světě podporují Ukrajinu veřejně, tisícovky hackerů za ni bojují v anonymitě.

Článek

Skupina „IT Armáda Ukrajiny“ na sociální síti Telegram, která vznikla z popudu ukrajinského vicepremiéra Mychajla Fedorova, nyní čítá už více než 310 tisíc lidí. Ne všichni z nich jsou přitom zkušení hackeři.

Úkoly se najdou pro každého
Mychajl Fedorov, ukrajinský vicepremiér

„Úkoly se najdou pro každého,“ ujistil Fedorov, teprve jedenatřicetiletý ukrajinský ministr pro digitalizaci, když už dva dny po zahájení ruské invaze ohlásil založení zmíněné skupiny.

„Chci dát své útočné schopnosti k dispozici Ukrajině. Jsem ze Švýcarska, ale jsem dobrý hacker,“ vylíčil například britskému listu The Guardian člen skupiny, který se představil jako Kali. Doufá, že když se podaří ruskou infrastrukturu zasáhnout dostatečně silně, ruskou invazi to ochromí.

Způsobili jsme velké škody, hlásí hackeři po útoku na ruský ropný koncern v Německu

Bezpečnost

Dvacátnice Caroline z amerického státu New York naopak nijak zdatná hackerka není, skupině pomáhá tím, že přicházející pokyny jejím členům pomáhá třídit a organizovat.

Většinu akcí „IT Armády Ukrajiny“ přitom zatím tvoří poměrně jednoduché DDoS útoky, kdy jsou cílové servery paralyzovány obrovským množstvím požadavků, přiznal listu ukrajinský softwarový inženýr Alex s tím, že by raději k běžným Rusům dostával informace, které jsou v jejich zemi nedostupné.

Mezinárodní hackerská skupina Anonymous přitom už před časem ohlásila, že se jí podařilo nabourat do vysílání několika ruských televizních stanic se záběry z války na Ukrajině doprovázenými ukrajinskou hymnou.

Co se opravdu děje na Ukrajině? Rozeslali jsme Rusům 20 milionů zpráv, říkají hackeři

Internet a PC

Falešná výzva v TV

Armáda hackerů ale pracuje i ve službách ruských sil. V informační liště zpravodajské televize Ukrajina 24 se tak ve středu krátce objevila falešná výzva prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Ukrajinci složili zbraně.

Zelenskyj „dětinskou provokaci“ obratem popřel s tím, že zbraně by měli složit naopak Rusové.

„Ukrajinci, vzdejte se!“ říká Zelenskyj na deepfake videu

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám