Hlavní obsah

Úřad Prahy 5 po kyberútoku stále nefunguje, radnice podala trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úřad Prahy 5, který od noci na úterý čelí kybernetickému útoku, má stále vyřazeny elektronické systémy a je z větší části mimo provoz. Starostka městské části Renáta Zajíčková (ODS) kvůli útoku podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Uvedla to mluvčí radnice Lenka Abessi.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k vyšetřování Policií ČR nelze nyní poskytnout více informací,“ řekla mluvčí. Dodala, že všechny agendy úřadu, při kterých je nutné využívat počítačové technologie, jsou v současné době mimo provoz. Lidé si tak nemohou například zažádat o nové doklady ani si je vyzvednout. „Co se týče žádostí o vydání dokladů, odkazujeme na jiné městské části,“ řekla Abessi.

Městská část na webu také zveřejnila seznam aktuálně alespoň částečně funkčních agend a kontaktů, na kterých mohou lidé získat informace z jednotlivých odborů úřadu. Podle úterních informací zaznamenaly neúspěšné pokusy o útoky i některé jiné pražské městské části, většina však žádné problémy neregistrovala.

Radnice jsou pod palbou hackerů. Praha 5 musela zavřít pracoviště

Bezpečnost

Kybernetická válka hrozí i Česku

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval již na konci února před „vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže, které jsou spojeny s probíhajícím ozbrojeným konfliktem mezi Ruskou federací a Ukrajinou“.

V rámci tohoto varování vyzval úřad organizace a společnosti k „ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností“. Výzva se přímo týká i médií, která by podle NÚKIB mohla být také terčem útoku.

Kyberválka hrozí i Česku. Situace je kritická, varoval NÚKIB

Bezpečnost

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň,“ prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka. Zdůraznil přitom, že úřad tuto hrozbu z hlediska pravděpodobnosti „hodnotí na úrovni kritická“.

Varováním, které NÚKIB vydalo, se přitom správci a provozovatelé systémů regulovaných zákonem o kybernetické bezpečnosti musí zabývat. „Zejména musí zohlednit popsané hrozby a přijmout adekvátní opatření. Zohlednění varování a zavedení adekvátních opatření doporučujeme také organizacím, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti,“ konstatoval Řehka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám