Hlavní obsah

„Je čas zaútočit na Putina.“ Hackeři volají po vendetě za masakr civilistů v Buči

– Buča

K vendetě za masakr civilistů v Buči volají hackeři z hnutí Anonymous. Vyzývají na Twitteru ke kybernetickým útokům přímo na ruského prezidenta Vladimira Putina, který je podle nich přímo zodpovědný za probíhající válku na Ukrajině. Hackerské útoky podle nich nyní musí být „intenzivnější“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistůVideo: Reuters

 
Článek

„Anonymous neodpouští a nezapomíná. Brutalitu vůči civilistům v Buči nelze odpustit a nebude zapomenuta. Bratři a sestry, nyní je čas zintenzivnit útoky na Putina a všechny válečné zločince, dokud nebude dosaženo spravedlnosti,“ uvedli hackeři na Twitteru.

Podobných výzev je přitom na sociálních sítích nepočítaně. „Je to genocida, Putin musí být zastaven hned teď!“ burcoval jeden z dalších hackerských účtů, který se hlásí k hnutí Anonymous.

První záběry z ulic Buče obletěly svět už v pátek, stalo se tak krátce po osvobození města ukrajinskými silami. Během víkendu byly zveřejněny další fotografie a nahrávky dokumentující ruské zacházení s civilisty. Podle starosty Anatolije Fedoruka musely být pohřbeny do masového hrobu stovky lidí.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Vladimir Putin

Jak přesně by měla vendeta za masakr civilistů v Buči vypadat, hackeři zatím neprozradili.

Už v minulém týdnu se přitom hackeři chlubili celou řadou úspěšných kybernetických nájezdů, při nichž odcizili desítky tisíc e-mailů. Mezi jejich cíli byl například ruský výrobce vojenské techniky Mechanical Plant či ruská investiční společnost Marathon Group, která je vlastněná ruským oligarchou Alexandrem Vinokurovem.

Hackeři si došlápli na firmu ruského oligarchy. Uniklo 62 000 e-mailů

Bezpečnost

Hybridní válka

Současný válečný konflikt se nevede pouze na bojištích na Ukrajině, jde o hybridní válku rezonující také v kybersvětě. Hnutí Anonymous totiž vyhlásilo hned po vpádu ozbrojených sil na Ukrajinu kybernetickou válku Rusku.

Již od konce února sestřelují jeden ruský cíl za druhým, nevyhýbají se přitom vedle státních úřadů a organizací ani ruským kostelům, nemocnicím či soukromým společnostem. Terčem kybernetických útoků se staly například webové stránky Kremlu, dopravce Aeroflot či banky Sberbank.

Kreml, Sberbank, Aeroflot. Čelíme bezprecedentním kybernetickým útokům, přiznalo Rusko

Bezpečnost

Ruská zpravodajská agentura TASS uvedla již v polovině března, že Rusko čelí „bezprecedentním kybernetickým útokům“. Agentura sice neupřesnila, o jaké útoky se jedná, ale podle popsaných problémů jde s největší pravděpodobností o DDoS útoky.

Ty mají vždy stejný scénář, stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Weby ruských úřadů a vlády přitom podle vyjádření digitálního ministerstva čelí nájezdům hackerů opakovaně.

Ukrajina chce vypustit do boje izraelský Pegasus

Bezpečnost

Reklama

Související články

USA obvinily čtyři Rusy z hackerských útoků

Spojené státy obvinily čtyři Rusy, včetně hackerů ruské tajné služby, ze dvou hackerských operací z let 2012 až 2018, jejichž cílem byl globální energetický...

Výběr článků

Načítám