Hlavní obsah

USA obvinily čtyři Rusy z hackerských útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy obvinily čtyři Rusy, včetně hackerů ruské tajné služby, ze dvou hackerských operací z let 2012 až 2018, jejichž cílem byl globální energetický sektor a které postihly tisíce počítačů ve 135 zemích. S odkazem na americké ministerstvo spravedlnosti o tom píší zahraniční agentury.

Foto: Koláž Novinky.cz s využitím FBI

Zleva: Viktorovič Gladkich, Pavel Alexandrovič Akulov, Michail Michailovič Gavrilov a Marat Valerijevič Tjukov

Článek

Mezi obžalovanými Rusy je podle agentury AP zaměstnanec ruského vojenského výzkumného ústavu Jevgenij Viktorovič Gladkich, který je obviněn z toho, že se v roce 2017 ve spolupráci se spolupachateli naboural do systému zahraniční rafinerie a nainstaloval škodlivý software do bezpečnostních systémů zařízení, což vedlo k jeho nouzovému odstavení.

Podle obžaloby, která byla podána v červnu 2021 a byla odtajněna ve čtvrtek, se tento člověk rovněž pokusil nabourat do sítí neupřesněné americké společnosti.

Oko za oko. Biden se chystá pomstít ruským hackerům

Bezpečnost

Ve druhém obvinění ze srpna 2021 americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že tři hackeři z ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provedli kybernetické útoky na počítačové sítě ropných a plynárenských firem, jaderných elektráren a společností poskytujících energie po celém světě. Podle prokurátorů trojice – Pavel Alexandrovič Akulov, Michail Michailovič Gavrilov a Marat Valerijevič Tjukov – patří k hackerské jednotce, kterou výzkumníci v oblasti kybernetické bezpečnosti znají pod názvem Dragonfly.

Přestože se jedná o několik let staré útoky, obvinění přicházejí v době, kdy americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nově upozornil na snahy ruských hackerů hledat v sítích energetických firem v USA zranitelná místa, která by mohla být zneužita v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Žádný ze čtveřice obviněných není ve vazbě. Úředník ministerstva spravedlnosti, který o případech informoval novináře, uvedl, že ministerstvo usoudilo, že je lepší vyšetřování zveřejnit, než čekat na „vzdálenou možnost“, že budou obvinění v budoucnu zatčeni.

Za hackerskými útoky na Ukrajinu nestojíme, odmítlo Rusko obvinění Spojených států

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Hacker se snažil otrávit vodu na Floridě

Šerif z floridského města Oldsmar má plné ruce práce s vyšetřováním hackerského útoku na tamní vodárnu. Zatím neznámý hacker se totiž snažil využít vzdálený...

Výběr článků

Načítám