Hlavní obsah

Investice, vojsko i průmysl. Anonymous prolamují počítačové systémy Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Petrohrad

Hnutí Anonymous zintenzivnilo v posledních dnech útoky na ruské cíle. V tomto týdnu se tak hackeři zmocnili prakticky každý den důvěrných dat nějakého úřadu či soukromé společnosti, která v největší zemi na světě působí. Zaměřovali se přitom na investice, vojsko i průmysl.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Článek

Jedním z nejčerstvějších úlovků jsou data ze společnosti pro správu nemovitostí Sawatzky, z té bylo ukradeno a zveřejněno 432 GB dat, respektive 575 000 e-mailů. Hackeři průnik do počítačových systémů společnosti oznámili v noci ze středy na čtvrtek.

Mezi klienty Sawatzky patří Du Pont, Lenovo, Whirlpool, Aveva, Wella, Johnson & Johnson, Cisco, Google, Swatch, Avito, Samsung, Microsoft, Western Union, Saint-gobain, Turkish Airlines a British American Tobacco.

Ve středu večer pak bylo zveřejněno také 250 000 e-mailů (130 GB dat) z  investiční společnosti Worldwide Invest, která má vazby na Estonsko a ruské železnice.

Ruští hackeři provedli útok na Česko

Bezpečnost

Zdolávají jeden počítačový systém za druhým

Hackeři pronikli v tomto týdnu také do počítačových systémů ruské společnosti Tendertech, která se specializuje na zpracování finančních a bankovních dokumentů jménem podniků a podnikatelů. Mezi partnerské banky této společnosti patří Transcapitalbank, Bank Uralsib, Bank Soyuz, RGS Bank, Bank ZENIT a Otkritie Bank. Uniklo 426 000 e-mailů, respektive 160 GB dat.

Na internetu se v úterý objevilo také 15 600 e-mailů z ruského Generálního oddělení vojsk a civilní výstavby. Balík 9,5 GB dat obsahuje zprávy od konce října 2020 do letošního 13. dubna.

Kam proudí peníze ruských oligarchů? Hackeři pronikli do privátní banky

Bezpečnost

V tomto týdnu byla zveřejněna také data inženýrské firmy Neocom Geoservice, která se specializuje na průzkum ropných a plynových polí. „Gazprom, Orenburgneft, Samotlorneftegaz, Tyumenneftegaz a Rospan International,“ vyjmenovali hackeři ruské společnosti, které s firmou Neocom Geoservice spolupracují.

Právě komunikace všech zmiňovaných subjektů by se měla objevovat v odcizených datech. Celý balík odcizených dat ze společnosti Neocom Geoservice má velikost 107 GB, obsahuje na 87 500 e-mailů.

Agenti ruské tajné služby odhaleni, tady je 620 jmen, chlubí se Anonymous

Bezpečnost

Videa z dohledového systému

Hackeři zároveň zveřejnili videa a další data z dohledového systému Kipod, který je hojně využíván v Bělorusku, ale například i v moskevském metru. I když byla data zveřejněna až tento týden v úterý, k napadení systému mělo podle vyjádření hackerů dojít již v srpnu roku 2020.

Uniklý balík videí a dalších dat by tak neměl obsahovat aktuální údaje. I tak ale může být především pro Bělorusy cenným vodítkem, protože prostřednictvím balíku mohou snadno zjistit, kde konkrétně dohledový systém funguje.

„Data jsme se rozhodli zveřejnit, protože běloruská vláda nyní převzala kontrolu nad systémem,“ informovali hackeři.

Odcizená data ze všech útoků byla zveřejněna prostřednictvím webového projektu Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), kde jsou publikovány uniklé soubory pravidelně. Tyto internetové stránky jsou často označovány za nástupce WikiLeaks, tedy platformy pro zveřejňování utajovaných dokumentů.

Pomsta za Ukrajinu. Hackeři zveřejnili videa z běloruského dohledového systému

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám