Hlavní obsah

Hackeři se v Rusku zaměřili na věřící. A ukradli 57 000 e-mailů

Moskva

Hackeři se v tomto týdnu zaměřili na věřící, prostřednictvím napadených webových stránek diaconia.ru jim referovali o tom, co se ve skutečnosti děje na Ukrajině. Během útoku na servery charitativního křídla pravoslavné církve se zároveň zmocnili 57 000 e-mailových zpráv, které následně zveřejnili na webu. Ve středu o tom informovala agentura Euromaidan Press.

Foto: Moscow News Agency, Reuters

Moskevský patriarcha Kirill

Článek

„Bratři a sestry! V těchto tragických dnech, kdy na Ukrajině pokračují bratrovražedné spory, se na vás obracíme. 24. února ruská vojska vtrhla na území Ukrajiny bez vyhlášení války. Od začátku agrese – kdysi svatý – patriarcha Kirill opakovaně veřejně podpořil válku,“ stálo v článku, který hackeři zveřejnili na webu diaconia.ru.

Hackerský útok se uskutečnil krátce poté, co ukrajinští duchovní burcovali k tomu, aby moskevský patriarcha Kirill stanul před soudem. Vadí jim, že otevřeně vyjadřuje svou podporu prezidentovi Vladimiru Putinovi a zároveň i válce, kterou Rusko na Ukrajině rozpoutalo.

Na konci textu zveřejnili hackeři tři body, které jsou podle nich k ukončení „bratrovražedných sporů“ stěžejní. V první řadě je nutné, aby lidé veřejně odsoudili vojenskou agresi Ruské federace na Ukrajině.

Dále chtějí, aby Rusové vyzvali prezidenta Putina k okamžitému zastavení války a osvobození všech okupovaných území Ukrajiny. Ve třetím bodu vyzývají věřící, aby se zamysleli nad prohlášeními moskevského patriarchy Kirilla a „zhodnotili je v souvislosti s Písmem svatým a tradicemi církve“.

Ve středu ráno se již podařilo správcům serverů vrátit je do původního stavu, článek byl tedy smazán.

Tohle je pravda o Ukrajině! Hackeři napadli 40 tisíc ruských tiskáren, aby referovali o válce

Válka na Ukrajině

Úspěšných útoků již bylo více

I tak mají ale hackeři z tohoto kybernetického nájezdu další cenný úlovek – získali totiž na 57 000 e-mailových zpráv, které byly adresovány či přímo pocházely od představitelů pravoslavné církve. Data již zveřejnili na webu, ke stažení je však nabízejí pouze novinářům a výzkumníkům, aby je mohli „důkladně prozkoumat“.

Od začátku kybernetické války, kterou hnutí Anonymous vyhlásilo Rusku za vpád ozbrojených sil na Ukrajinu na konci února, byly dohromady ukradeny a zveřejněny již více než dva miliony e-mailů.

Největší kybernetický útok za 24 hodin. Hackeři ukradli Rusům 437 500 e-mailů

Bezpečnost

Podle webu DDOSecrets se podařilo hackerům jen v minulém týdnu napadnout počítačové systémy společnosti Aerogas, která se v rámci Moskevské oblasti věnuje ropnému a plynárenskému průmyslu, těžební firmu Forest a zároveň petrohradské obchodní centrum Petrovsky Fort.

Hackeři tehdy důvěrnou e-mailovou komunikaci všech společností zveřejnili na volně dostupných webových stránkách. Stáhnout si všechny zprávy tak nyní může kdokoliv.

Hackeři z celého světa, útočte na Rusko! burcuje hnutí Anonymous

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám