Hlavní obsah

Ruští hackeři provedli útok na Česko

Praha

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil ruské hackery za viníky kybernetických útoků na některé české weby, o nichž ve středu informoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Mimo provoz je mimo jiné i Portál veřejné správy. Útok byl podle Rakušana neúspěšný, veškeré systémy odolaly.

Foto: ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„V tomto případě máme detekováno, že se jednalo o útok ruských hackerů na české systémy. Rusko nepovažuje Českou republiku za přátelskou zemi, to je fakt,“ řekl ve středu Rakušan.

Útok byl podle jeho slov veden proti České republice, tedy jak proti státním, tak soukromým institucím.

„Veškeré systémy odolaly, žádné informace se nedostaly do rukou někomu, komu by neměly. Útok byl neúspěšný,“ doplnil.

Hackeři vyřadili Portál veřejné správy

Bezpečnost

NÚKIB ve středu totiž uvedl, že na některé české weby zaútočili hackeři, mezi nimi je i Portál veřejné správy.

Ten funguje jako rozcestník, zájemci na něm naleznou informace o službách veřejné správy, návody na řešení životních situací, seznam datových schránek, formuláře, věstníky či odkazy na státní instituce.

Fiala: Bezpečnost není samozřejmá 

Portálu občana, přes který lidé mohou elektronicky žádat například o výpis z rejstříku trestů, bodového hodnocení řidičů nebo výměnu řidičáku, se oproti tomu útok nedotkl a web fungoval bez omezení.

Už od úterý řešily problém s výpadky i mobilní aplikace Můj vlak České dráhy. Nefungoval například on-line nákup jízdenek. Problém měla i některá česká letiště.

Foto: ČTK

Útoky souvisí s bezpečnostní situací na Ukrajině, která se od konce února potýká s ruskou invazí.

„Bezpečnostní situace je v Evropě velmi vážná. Bezpečnost, prosperita nejsou samozřejmé. Musíme za to bojovat. Válka na Ukrajině nám to nesmírně brutálním způsobem připomíná,“ řekl k situaci v Evropě premiér Petr Fiala (ODS).

Kyberválka hrozí i Česku. Situace je kritická, varoval NÚKIB

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám