Hlavní obsah

První slevy na energie budou v říjnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od října by vláda měla vyplatit první peníze v rámci úsporného energetického tarifu určeného na kompenzaci stále dražších energií. Má se týkat elektřiny a plynu. Příspěvek formou státem dotovaných slev by ale měli dostat i ti, kdo byt vytápějí dálkovým topením či domovními kotelnami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Detaily budou známy, teprve až ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pošle do připomínkového řízení návrh vládního nařízení.

Jaké výše má tarif dosáhnout

Vláda poskytne domácnostem dvojí pomoc. V první řadě mezi ně rozdělí peníze prostřednictvím úsporného tarifu. Kromě toho budou za období říjen až prosinec odpuštěny všem zákazníkům poplatky za podporované zdroje energie (POZE).

„To v praxi znamená, že zákazník v domácnosti ušetří 599 korun s daní z přidané hodnoty za každou megawatthodinu spotřebované elektřiny,“ uvedla Lucie Švehlová z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

U tarifu budou mít domácnosti s vyšší spotřebou elektřiny, tedy například ty, které topí přes tepelná čerpadla, letos od státu nárok na pomoc ve výši až pět tisíc korun. Vyplácet se má v říjnu.

Stát lidem přidá na elektřinu, plyn i teplo

Ekonomika

Celková pomoc by ale podle nejnovějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) měla prostřednictvím úsporného tarifu spolu s odpuštěním poplatku za obnovitelné zdroje dosáhnout až 17 480 korun. Ještě nedávno se přitom mluvilo o částce okolo 16 tisíc korun.

Podrobnosti však budou známy, až vláda definitivně schválí připravované vládní nařízení. Poté zveřejní MPO webovou kalkulačku, přes kterou bude možné si spočítat orientační výši pomoci od státu.

Jak bude úsporný tarif konstruován

Výše slevy se u elektřiny bude odvíjet od distribuční sazby jednotlivých domácností. Ty lze najít například na vyúčtování elektřiny, má podobu například D35d, D01d a podobně.

U plynu to bude podle plánované spotřeby plynu jednotlivých domácností. U tepla bude stanovena paušální výše slevy na jeden byt vytápěný z domovní kotelny a výše slevy na byt vytápěný z centrálního zásobování teplem.

Kdy bude definitivně jasno

Dá se očekávat, že vláda vydá příslušné nařízení po vládních prázdninách, tedy 24. srpna.

Jak se budou peníze vyplácet

O úlevu u plynu a elektřiny v rámci úsporného tarifu nebude nutné žádat. Stát zašle peníze prostřednictvím operátora trhu, společnosti OTE, jednotlivým distributorům energií, kteří je promítnou do záloh, resp. faktur. Zhruba čtvrtinu celkové částky by měly domácnosti dostat letos (zmíněných až pět tisíc korun), zbytek příští rok. Všechna pomoc by měla jít přes faktury za elektřinu.

Síkela: Příspěvek na energie lidé dostanou ve faktuře na elektřinu

Domácí

„Pomoc dostanou všechny domácnosti bez ohledu na to, zda primárně využívají elektřinu, plyn nebo jiná paliva. Všichni pomoc uvidí v nejbližším vyúčtování elektřiny nebo si o tuto částku mohou snížit zálohu na elektřinu, kterou platí trvalým příkazem,“ uvedla Švehlová. Pokud platí zákazník zálohu bankovním inkasem nebo prostřednictvím SIPO, upraví výši zálohy o poskytnutou slevu dodavatel elektřiny.

Jak to je s poplatky za obnovitelné zdroje

Ty se budou odečítat z faktur za elektřinu automaticky každý měsíc. Úspora může dosáhnout několika stovek měsíčně. Například u domácnosti používající pouze elektřinu, která má tarify D35, D45, D56 či D57, to může podle propočtů ministerstva být až 5220 korun za topnou sezonu.

Dálkové vytápění a společná kotelna

MPO počítalo, že se u společných kotelen v domě pošlou peníze například družstvu či společenství vlastníků jednotek. Deset miliard pak chtělo poslat teplárnám na modernizaci, ty to pak měly promítnout v cenách. Podle nejnovější varianty počítající s proplácením přes faktury za elektřinu ale předchozí varianta padla. Bude to pravděpodobně stejné jako u domácností topících plynem či elektřinou. Detaily nejsou jasné.

Co v zimě pomůže srazit účty za vytápění

Finance

Zřejmě ale až v příštím roce bude muset u dodávek tepla z domovních kotelen zákazník, typicky společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ), oznámit distributorovi plynu počet vytápěných bytových jednotek.

Také v případě dodávek tepla z centrálního zásobování teplem bude muset zákazník (typicky SVJ) oznámit dodavateli tepla počet vytápěných bytových jednotek. Na tento počet bytů pak SVJ obdrží slevu na dodávku plynu či tepla od dodavatele. Následně SVJ zohlední tuto slevu uživatelům bytů.

Chalupy i auta bez podpory

Tarif se nebude podle dosavadních informací vztahovat na firmy, chaty a chalupy, které využívají tzv. víkendový tarif, či na dobíjení elektromobilů. Pokud tedy lidé mají na chatě či chalupě klasický tarif, dostanou slevu i tam.

Peníze i na nájemníky

Sleva připadne vždy tomu, kdo má uzavřenou smlouvu s dodavatelem energií. U toho, kdo bydlí v nájemním bytě a nemá na své jméno přepsanou smlouvu na dodávku energie, obdrží slevu vlastník bytu a nájemník může požadovat zohlednění slevy v celkových nákladech nájmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám