Hlavní obsah

Stát lidem přidá na elektřinu, plyn i teplo

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se v úterý ohradil proti informacím, že domácnosti letos dostanou od státu v topné sezoně v podobě takzvaného úsporného tarifu podporu pouze na spotřebu elektřiny. Tarif bude podle ministra zahrnovat i plyn. V ostatních programech se podle něho počítá také s podporou dálkového tepla a domácích kotelen.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

O tom, že úsporný tarif nakonec navzdory vládním proklamacím pokryje jen elektřinu, informovaly s odkazem na zasvěcené zdroje Hospodářské noviny. Podle Stanjury to není pravda.

„Platí, že budeme kompenzovat jak elektřinu, tak plyn,“ sdělil v úterý Právu Stanjura k připravovanému tarifu. Dodal, že podpora bude trvat rok, od letošního října do konce září příštího roku.

Zkrátka podle Stanjury ale nepřijdou ani domácnosti napojené na centrální vytápění nebo domovní kotelny. „Lidem a firmám budeme od října po dobu dvanácti měsíců kompenzovat vysoké ceny energií částkou 66 miliard korun, což je skutečně horní hranice toho, co si může státní rozpočet dovolit,“ dodal šéf státní kasy ke všem náhradám, jejichž součástí je i úsporný tarif.

Náklady MHD na energie rostou, hrozí zdražování jízdného

Ekonomika

Na jeho konkrétní podobě se podle Stanjury vláda teprve dohodne. Podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) by k tomu mělo dojít v průběhu tohoto měsíce.

Kabinet musí mj. určit výši částky, kterou lidé dostanou. Podle Síkely by to mělo být až 16 tisíc korun na domácnost. Ministr hovoří o fixních částkách podle toho, jak domácnosti energie používají, například zda plynem jen topí, anebo i vaří a podobně.

Letos stát vydá poměrnou čtvrtinu

Stanjura doplnil, že novelizovaný státní rozpočet pro letošek počítá s podporou na energie ve výši 16,75 miliardy korun. Drobnou část mají získat i vybrané firmy.

„Pokud by se vláda rozhodla kompenzovat ceny energií například měsíčně nebo čtvrtletně, pak je zcela logické, že letos dostanou lidé a firmy od října do prosince čtvrtinu celkové pomoci. Proto rozpočet počítá zhruba se 16,7 miliardy korun letos a téměř 50 miliardami příští rok,“ vysvětlil ministr.

V Německu jde do tuhého. Žádná teplá voda, vytápění na 19 stupňů

Evropa

Podle mluvčího resortu Tomáše Weisse zahrnuje vládní balíček vedle úsporného tarifu k elektřině a plynu pro domácnosti s alokovanou částkou 27 miliard korun i odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, jež se projeví v úlevě 600 Kč za spotřebovanou megawatthodinu. Na to je vyčleněno zhruba 23 miliard korun.

Dalšími čtyřmi miliardami chce vláda podpořit topení domovními kotelnami a deseti miliardami centrální vytápění. Kompenzace získají i některé podniky, ale jen ty energeticky náročné. Vláda na to má vyčleněny dvě miliardy.

Ceny elektřiny i plynu od loňska dramaticky vzrostly. Jak již Právo informovalo, lidem s končící fixací ceny plynu na podzim vzrostou roční platby až čtyřnásobně, u elektřiny je to kolem dvojnásobku. Dá se ale počítat s tím, že dodavatelé ceny energií ještě zvýší. Jen cena plynu je zejména kvůli ruské invazi na Ukrajinu nyní zhruba devětkrát vyšší, než byla touto dobou loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám