Hlavní obsah

Co v zimě pomůže srazit účty za vytápění

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržovat takzvanou trenýrkovou teplotu v bytě během zimních měsíců vyjde při současných cenách energií velmi draho, jelikož téměř 85 procent energetické spotřeby běžné domácnosti tvoří právě položka za vytápění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Při snížení teploty v domácnosti o jeden stupeň klesne spotřeba energie až o šest procent. Za dostatečnou teplotu se považuje 20 stupňů Celsia v obývacím pokoji a 17 stupňů v ložnici. Doporučení Světové zdravotnické organizace hovoří dokonce o 18 stupních jako o minimální teplotě v obývacím pokoji,“ upozorňuje mluvčí dTestu Jaroslav Švehla.

Například obyvatelé Velké Británie nebo Japonska ale mají často v domácnostech teplotu ještě o něco nižší.

Češi rozhodně nepatří mezi energeticky nejúspornější evropské národy

Finance

Domácnost by se neměla zbytečně přetápět obzvlášť v noci, nebo když není nikdo doma. Teplota snížená o 3 °C snižuje podle kalkulátoru setrim.cz spotřebu až o 3,90 MWh ročně.

Důležité je také správné větrání. Místo dlouho otevřených ventilaček a pootevřených oken je efektivnější na chvíli třeba i vypnout radiátory a krátce a intenzivně vyvětrat. Pokud místo trvale otevřené ventilačky budete větrat naplno otevřeným oknem na 5 až 10 minut, můžete díky tomu ročně ušetřit 0,70 megawatthodiny (MWh) až 2,30 MWh energie podle způsobu vytápění.

Při snížení teploty v domácnosti o 1 stupeň klesne spotřeba energie až o 6 procent
Jaroslav Švehla, dTest

„Není ale dobré ochlazovat místnosti příliš, protože opětovné vyhřívání bude vyžadovat více energie,“ zdůrazňuje Švehla. Radiátory by neměly být zakryté nábytkem ani záclonami nebo závěsy. Okraje záclon mají končit nad topením, aby nebránily dobré cirkulaci vzduchu.

S nezakrytými radiátory se do místnosti dostává veškeré teplo, které topení vydává, a spotřeba energie na vytápění je díky tomu nižší až o 0,10 – 0,20 MWh. Vyplatí se také mezi stěnu a radiátor umístit speciální fólii, která bude teplo odrážet zpět do místnosti, místo toho, aby energie unikala ven. Toto opatření snižuje spotřebu energie až o 0,10 – 0,20 MWh ročně.

Dobrou službu poskytují i termostatické hlavice na topení. Umožňují nastavení individuální teploty v každé místnosti podle potřeby a využití. Zbytečně se netopí tam, kde není potřeba. Ročně se tak v bytě vytápěné centrálním zdrojem tepla ušetří až 0,20 MWh.

Seřízená topná soustava pro optimalizovaný průtok s efektivní ekvitermní křivkou šetří podle kalkulátoru v průměrném bytě až 1,90 MWh ročně.

Experti také radí ohřívat vodu v bojleru na nižší teplotu 50 až 60 °C. Tím se spotřebuje zhruba až o 0,6 MWh energie ročně méně. Vyšší teplota zbytečně zvyšuje spotřebu. Samozřejmostí by pak mělo být sledování spotřeby teplé vody a tepla – a případně ji o něco omezit.

Na co stát přispívá v rámci programu Nová zelená úsporám
Zateplení
Dotace na zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah u stávajících rodinných domů včetně zimních zahrad. Podpora se vztahuje i na výměnu oken, dveří a jiných stavebních otvorů. Dotace 30 000–650 000 Kč
Kotle, kamna a tepelná čerpadla
Dotace na výměnu neekologických kotlů na pevná paliva nižší než 3. třídy a lokálních topidel (např. kamen) využívaných jako hlavní zdroj tepla za kotel na biomasu či tepelné čerpadlo. Dotace 35 000–140 000 Kč
Fotovoltaické systémy
Dotace na domácí solární fotovoltaickou elektrárnu propojenou s distribuční soustavou. Vyrobená elektrická energie se přednostně využívá v domě. Dotace 40 000–200 000 Kč
Příprava teplé vody, solární ohřev
Dotace na pořízení a instalaci nového systému na přípravu teplé vody pomocí solárních panelů či tepelného čerpadla. Dotace 45 000–60 000 Kč
Stínicí technika
Dotace na venkovní stínicí techniku (rolety, žaluzie apod.), která slouží ke snížení tepelné zátěže místností uvnitř budovy. Dotace 1000–50 000 Kč
Dešťovka – dešťová a odpadní voda
Dotace na efektivní zachytávání a využití dešťové a odpadní vody. Zachycenou vodu lze použít na zalévání zahrady nebo jako vodu užitkovou. Přínosem je úspora výdajů a spotřeby pitné vody. Dotace 27 000–105 000 Kč
Pozn.: Více informací lze nalézt na novazelenausporam.cz

Finančně náročnější opatření

Některá dlouhodobá opatření jsou poměrně finančně náročná, lze však na ně od státu čerpat dotace. Například dům se zateplením fasády podle nejvyšších standardů dotačního programu Nová zelená úsporám spotřebovává až o 7 MWh ročně méně. Domácnost s okny s trojskly a nejvyšším izolačním faktorem spotřebuje při vytápění až o 6 MWh méně energie.

Moderní kondenzační kotle mají oproti starším typům až o 20 % vyšší účinnost, ročně tak šetří až 4,50 MWh. Vývoj cen plynu ale vzhledem k omezovaným dodávkám z Ruska nyní nelze seriózně predikovat. Tepelné čerpadlo využívané pro vytápění a ohřev vody místo elektřiny může šetřit za rok až 10,50 MWh.

Dům s fotovoltaikou o výkonu 3 kilowatt-peak (KWp) s baterií 7 kilowatthodin (kWh) ročně pokryje až 60 % spotřeby celého domu, úspora je díky tomu až 1,90 MWh elektřiny ze sítě. Ohřev vody ve vlastní solární soustavě namísto externího zdroje energie snižuje spotřebu až o 2,40 MWh ročně.

Z dalších opatření například časový spínač automaticky snižuje teplotu vytápění v noci nebo když nikdo není doma. Ročně tak domácnost spotřebuje až o 1 MWh energie méně. Venkovní rolety zabraňují úniku tepla. Jejich používáním, když v místnosti nikdo není, nebo během spánku, se podle kalkulátoru www.setrim. cz spotřeba snižuje až o 0,40 MWh za rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám