Hlavní obsah

Síkela: Příspěvek na energie lidé dostanou ve faktuře na elektřinu

Vláda ve středu znovu ujistila, že všem domácnostem pomůže s vysokými cenami za energie a prostřednictvím tzv. úsporného tarifu jim s novou topnou sezonou uleví u výdajů za elektřinu i plyn. Jak to bude probíhat a jak vysoká bude úleva, o tom teprve kabinet rozhodne.

Foto: Ilustrační foto ČTK – Petr Švancara, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„S vysokými cenami energií letos pomůžeme každé domácnosti bez ohledu na to, jestli využívají plyn, elektřinu, nebo jiná paliva. Zvolíme řešení, které bude administrativně nejjednodušší a zajistí pomoc všem. Celkem některé domácnosti dostanou až 16 tisíc korun,“ zopakoval včera na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Náklady MHD na energie rostou, hrozí zdražování jízdného

Ekonomika

Už dříve řekl, že pomoc bude v podobě fixních částek. Nově doplnil, že má jít o dvě „výplaty“, díky nimž dodavatelé domácnostem sníží částky na fakturách. „První část podpory u elektřiny a plynu vyplatíme na začátku října a druhou část nejpozději na začátku příštího roku,“ řekl Síkela v úterý večer TV Nova.

První část podpory u elektřiny a plynu vyplatíme na začátku října a druhou část do začátku příštího roku
Jozef Síkela

Za dezinformaci přitom označil předchozí zprávu Hospodářských novin o tom, že úsporný tarif letos bude jen na elektřinu, a nikoliv na plyn. Mýlka podle ministra nastala při interpretaci mechanismu vyplácení, k němuž se jeho resort kloní. Podle Síkely by to i v případě pomoci ohledně plynu mělo být prostřednictvím tarifu za elektřinu.

Stát lidem přidá na elektřinu, plyn i teplo

Ekonomika

„Protože elektřinu má připojenou každá domácnost, řekli jsme si, že bude jednodušší vyplatit i příspěvek na plyn přes tarif na elektřinu, což se samozřejmě nemusí líbit plynařům, a tam bych možná hledal i původ té dezinformace,“ prohlásil Síkela na Nově.

Letos má jít na podporu obyvatel čtvrtina z celkové vyhrazené částky 66 miliard. Čtvrtinu pro letošek vláda vyměřila podle počtu měsíců od října do prosince. „Proto rozpočet počítá zhruba se 16,7 miliardy korun letos a téměř 50 miliardami příští rok,“ řekl už v úterý Právu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Dodavatelé se připravují

Kromě úsporného tarifu se do částek započítává i odpouštění poplatků za obnovitelné zdroje, kdy domácnosti platí 600 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu, které tedy nově také ušetří. Současně vláda počítá i s podporou domovních kotelen a centrálního vytápění. O konečné podobě příspěvku v podobě úsporného tarifu podle Síkely vláda rozhodne až ve druhé polovině tohoto měsíce. Úsporný tarif bude mít podobu dotace ze státního rozpočtu určené dodavatelům energií, kteří pak o tuto dotaci sníží domácnostem platby.

PŘEHLEDNĚ: Co přesně obnáší plynová dohoda v EU

Ekonomika

Na to, jak bude tarif nakonec vypadat, už čekají i dodavatelé, kteří budou po oznámení jeho detailů upravovat domácnostem zálohy. „Nyní intenzivně pracujeme na tom, abychom byli schopni vládní pomoc zprocesovat, ať už bude výsledná podoba příspěvku jakákoliv. Připravujeme nyní IT a fakturační systémy tak, aby se maximální možná pomoc k zákazníkům dostala co nejrychleji,“ řekl ve středu Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Reklama

Výběr článků

Načítám