Hlavní obsah

Hypotéky až na padesát let? ČNB proti

Ceny nemovitostí rostou, zhoršuje to dostupnost vlastního bydlení včetně šance na získání hypotéky. Řešením by podle některých bank mohly být úvěry na více než 30 let, což by lidem snížilo splátky tak, že by si hypotéku mohli dovolit. Česká národní banka (ČNB) je ale proti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V bankovních kruzích se již dokonce mluví o vícegeneračních hypotékách ještě s výrazně delší dobou splatnosti, což by lidem srazilo nároky na výši potřebného příjmu.

„Pokud by se doba splatnosti úvěru na bydlení prodloužila například na 50 let, na jeho splácení by se mohli podílet rodiče s dětmi. Téma vícegeneračních hypoték otevřela jako první Česká spořitelna (ČS), zatím však pouze v úrovni úvah a debat,“ uvedla Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték Hyponamiru.cz.

Až za horizont aktivního věku

ČNB bankám z pozice regulátora trhu doporučuje maximální dobu splatnosti hypoték 30 let. Tuto splatnost dnes už nabízejí prakticky všechny tuzemské banky.

„Jediná mBank nabízí splatnost až 40 let, má to ovšem svá pravidla a specifika. Hypoték s takto dlouhou splatností může mBank poskytnout jen určitý počet v rámci regulace ČNB a také pravidel stanovených polskou centrálou banky,“ upřesnila Hegrová.

Přehledně: Jaké dokumenty jsou třeba k hypotéce

Finance

Sama Česká spořitelna nedávno uvedla, že éra nízkých úroků u hypoték končí, porostou sazby i ceny nemovitostí.

„Přičteme-li prudké zvýšení cen stavebních materiálů, je jasné, že dostupnost nového bydlení se bude v následujících měsících výrazně zhoršovat. I proto chceme ve spolupráci s regulátorem (ČNB) a ostatními bankami hledat řešení, jak klientům se získáním úvěru pomoci. Jedna z cest může být posunutí délky poskytnutí hypotéky na období delší než 30 let,“ prohlásil Filip Belant, šéf kmene (tzv. tribu) Bydlení v České spořitelně.

Tyto úvahy ale u centrální banky pravděpodobně záhy narazí. ČNB už šest let bankám de facto nařizuje, aby délka splatnosti hypotečního úvěru nepřesahovala horizont ekonomické aktivity klienta či životnosti nemovitosti.

Průměrný věk kupujících nemovitosti poroste

Finance

„Splatnost delší než 30 let by často znamenala, že splácení úvěru by zasáhlo celý horizont ekonomické aktivity dlužníka či jej přesáhlo, což je vysoce rizikový přístup s ohledem na nejistotu ohledně jeho budoucí příjmové situace,“ řekla Právu mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

O změně přístupu tak ČNB podle ní neuvažuje. „Natahování doby splatnosti hypotečních úvěrů není cestou k lepší dostupnosti bydlení. Vedlo by k nárůstu cen nemovitostí, pro jejichž pořízení by se musely rodiny ještě více zadlužovat,“ dodala Vodstrčilová. V minulosti bylo standardem poskytování hypoték maximálně na 20 až 25 let, v poslední době však banky jejich splácení natáhly k třiceti letům.

Jinde to zakazují

„Prodlužování doby splatnosti hypotečního úvěru nad 30 let je možné považovat za způsob obcházení požadavků na úvěruschopnost žadatele o úvěr z hlediska jeho příjmů. Pokud by taková praxe byla běžná, celý systém by se stal mnohem více rizikovým,“ doplnila Vodstrčilová s tím, že současná legislativa umožňuje ČNB účinně omezit tento typ rizika prostřednictvím stanovení horního limitu ukazatele DTI (poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr).

Růst úrokových sazeb zrychluje, hypoteční trh brzdí

Finance

V některých evropských zemích (např. v Nizozemsku, Dánsku, Švédsku) byla v minulosti uplatňována možnost, že jistina úvěru mohla být splácena až někdy v daleké budoucnosti, čímž se splatnost natahovala na dlouhé desítky let.

Umožnilo to sice poskytovat vysoké úvěry, které však pomáhaly hnát ceny nemovitostí vzhůru, takže konečným výsledkem byl výrazný nárůst zadluženosti domácností, který se stal zdrojem zranitelnosti bankovního sektoru, zejména při nárůstu úrokových sazeb. „V posledních letech proto národní orgány tyto praxe omezují či zakazují,“ konstatovala mluvčí ČNB.

Úvěr by splatily až děti
Veronika Hegrová z online sjednávače hyponamiru.cz soudí, že vícegenerační hypotéky by mohly pomoci širším vrstvám populace k vlastnímu bydlení, zároveň upozorňuje i na nevýhody.
„Jednou z nich je možná nezodpovědnost, konkrétně v tom, že by si dospělý člověk bral hypotéku s vědomím, že když ji nesplatí, postarají se o její zaplacení děti,“ poukázala expertka.
Další nevýhodou kombinace nízké splátky a velmi dlouhé doby splatnosti je podle ní i to, že nemovitost v konečném součtu vyjde mnohem dráž než u hypotéky se splatností do 30 let.
Vícegenerační hypotéky by navíc i podle ní byly více rizikové také pro samotné banky. „Při velmi dlouhé době splatnosti úvěru na bydlení se totiž mění nejen hodnota nemovitosti v zástavě, ale také finanční situace majitele hypotéky. Banky by tato rizika jistě promítly do výše úrokových sazeb,“ uzavřela Hegrová.

Anketa

Měla by podle vás existovat možnost splácet hypotéku 50 let?
Ano
15,2 %
Ne
84,8 %
Celkem hlasovalo 4906 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám