Hlavní obsah

Průměrný věk kupujících nemovitosti poroste

Novinky, bab

V současné době nejčastěji žádají o hypoteční úvěr lidé ve věku 25 až 30 let. Turbulence na hypotečním i nemovitostním trhu však budou mít na věk žadatelů výrazný vliv, odhadují odborníci. Během zhruba deseti let jejich věk vzroste o minimálně pět let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pořídit si vlastní bydlení je čím dál obtížnější. Mladí lidé, kteří si po několika letech strávených v pronájmech chtějí pořídit byt či dům, musí počítat s tím, že ceny nemovitostí výrazně rostou a čím dál dražší se nyní stávají i hypoteční úvěry.

Vlastní bydlení nejdříve po čtyřicítce

Vlastní bydlení si tak nyní může dovolit málokdo. Narůstající požadavky pro poskytnutí hypotečních úvěrů, mezi které patří i obstarání větší části vlastních finančních prostředků a propast mezi výší platů a cenami nemovitostí, povedou k tomu, že se bude zvyšovat průměrný věk pořízení vlastního bydlení.

Během následujících deseti let, tedy přibližně do roku 2030, se podle kvalifikovaného odhadu odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz průměrný věk zájemců o koupi vlastní nemovitosti zvýší o pět let.

Mladí bydlí u rodičů do 26 let, rozlet jim komplikují nájmy

Domácí

„Průměrný věk zvyšuje nejen rostoucí cena nemovitostí a k tomu neúměrné platové ohodnocení, ale také skutečnost, že se lidé usazují později, než tomu bylo před několika lety. Jednoduše řečeno, to, že mají lidé potomky v pozdějším věku, ovlivní přirozený proces, při kterém si mladí lidé pořizují bydlení buď za zděděné finanční prostředky, nebo za peníze, které získají prodejem starší nemovitosti po prarodičích,“ uvedl Viktor Mejzlík ze společnosti GarantovanyNajem.cz.

Jak dále dodal, změna by mohla nastat až s nástupem další generace narozené po roce 2010, která by měla věk opět postupně snižovat.

S hypotékou musí často pomoct i širší rodina

Finance

Ceny v Česku napříč odvětvími v posledních měsících rostou, závratným tempem se zvyšují i ceny nemovitostí. Průměrné mzdy však na zdražování nestíhají reagovat a vlastní bydlení se stává stále méně dostupným.

„V České republice potřebujeme v současné době průměrně jedenáct ročních mezd k pořízení vlastní nemovitosti, kdežto například v Německu potřebují jen čtyři,“ dodal Mejzlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám