Hlavní obsah

Hypotéky atakují rekord

Zájem o hypotéky byl v červnu opět výrazný. A to i přesto, že banky je neustále zdražují. Průměrná hypoteční sazba se nyní zastavila na hodnotě 2,13 procenta. Za první pololetí si lidé sjednali hypotéky za 224 miliard korun, do překonání rekordu za loňský rok tak zbývá zhruba 30 miliard korun.

Foto: Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

V červnu si lidé vzali hypotéky v celkovém objemu 44,5 miliardy korun. Po mírném ochlazení zájmu v předchozích dvou měsících hypoteční trh opět roste. Rekord ale stále drží březen s objemem poskytnutých hypoték ve výši 44,723 miliardy korun.

„Červnový objem prodaných hypoték je po letošním březnu druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Poprvé v historii by letos mohla padnout hranice 300 miliard korun sjednaných hypoték za rok
Jiří Sýkora, Fincentrum & Swiss Life Select

Pro hypotéku si do bank v červnu přišlo 14 069 klientů, o 1085 více než v květnu, meziročně dokonce více o 6448 klientů. Letošní červen je tak co do počtu poskytnutých hypoték třetím nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu. Prvenství zatím drží letošní březen, kdy bylo sjednáno 14 401 hypoték, a druhé místo drží listopad 2016, kdy si hypotéku vzalo 14 386 lidí, uvádějí analytici.

Banky nestíhají

Během letošního prvního pololetí banky sjednaly hypotéky za 223,786 miliardy korun, jedná se o podobný objem jako v letech 2016 a 2017 za celý rok, kdy celkový objem překročil 225 miliard korun.

„Vzhledem k tomu, že banky stále nestíhají vyřizovat žádosti o hypotéku, může již červenec potvrdit nový rekordní rok. Rekord zatím drží loňský rok, kdy banky poskytly hypotéky za více než 254 miliard korun. Bankám tak k pokoření ročního rekordu zbývá uzavřít hypoteční smlouvy již jen zhruba za 30 miliard korun,“ doplnil Sýkora.

300 miliard za rok? Je to reálné

Jak Sýkora zároveň zmínil, je z uvedených čísel i ze současných prohlášení bank o zahlcenosti jejich hypotečních schvalovacích procesů jasné, že počty a objemy poskytnutých hypotečních úvěrů i nadále porostou.

Poprvé v historii by tak letos mohla padnout hranice 300 miliard korun sjednaných hypoték za rok.

Průměrná výše poskytnutého hypotečního úvěru v květnu sice mírně poklesla, v červnu ale opět vzrostla, a to na 3 161 080 korun. Za posledních 12 měsíců se již zvýšila o více než 400 tisíc korun.

„K tomu samozřejmě přispívá i situace ve stavebnictví, která se sice v posledních měsících mírně zlepšovala, ale k otočení trendu zdražování nemovitostí to stále nestačí,“ dodal Sýkora.

Zdražování zrychluje

V posledních měsících zdražování hypoték zrychlilo. V červnu zvedly úrokové sazby téměř všechny banky. Průměrná sazba dosáhla hodnoty 2,13 procenta.,

„Lze předpokládat, že růst bude i nadále pokračovat, a to i díky zvýšení sazeb ze strany ČNB. To potvrzují dnes platné nabídkové sazby bank, které jsou v některých případech až o 0,8 procenta vyšší než průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu,“ zmínil Sýkora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám