Hlavní obsah

Vyšší daň z hazardu míří na kurzové sázky

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se chystá více zdanit hazard. Zacílí hlavně na kurzové sázení, tomboly, binga, rulety. Sazby mají zůstat stejné u automatů, které jsou podle adiktologů z nejnebezpečnějších. Netknutá má zůstat daň i u loterií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ministerstvo v rámci pozměňovacího návrhu k daňovému balíčku 2021 navrhne zvýšit daň u vybraných hazardních her, konkrétně z 23 procent na 25 procent u kurzových sázek, tombol a turnajů malého rozsahu a z 23 procent na 30 procent u binga a živé hry,“ informoval mluvčí Tomáš Weiss. Živými hrami je myšlena například ruleta, karetní hry či hra v kostky o peníze.

Vyšší zdanění by se mělo týkat dále mj. binga či živých her o peníze. Např. rulety nebo kostek

Připomněl, že toto navýšení sazeb koresponduje s původním návrhem zdanění hazardních her tak, jak ho resort navrhoval v loňském daňovém balíčku. Tehdy byly ale výše zdaněny loterie jako Sportka, které experti nepovažují za nebezpečné, a také výhry lidí v nich.

„Navržené úpravy v oblasti zdanění hazardu by měly přinést veřejným rozpočtům zhruba 300 milionů ročně,“ dodal Weiss. Loterie tak mají podle návrhu zůstat na sazbě 35 procent a rovněž u automatů zůstane zdanění 35 procent.

Podle argumentace ministerstva financí je tato sazba na vrcholu tzv. Lafferovy křivky. To znamená, že při jejím zvýšení by již nerostl výnos sazby daně, protože by se provozovatelé třeba snažili o přechod do ilegality.

Schillerová by chtěla ještě víc zdanit tabák a hazard

Ekonomika

Provozovatelům sázek se možné zvyšování sazeb nelíbí. „Chápeme, že ministerstvo bude hledat zdroje k zaplnění děr ve státním rozpočtu způsobených výdaji na boj s koronavirem. Dosáhnout na vyšší výtěžek růstem daní je ale v kontextu stávající situace na trhu nereálné,“ tvrdí Petr Šrain, mluvčí sázkové společnosti Fortuna.

Trh kurzového sázení byl podle něj zásadně postižen koronavirovou krizí, protože se nehrály sportovní zápasy. „V celém druhém čtvrtletí jsme se potýkali se zhruba dvoutřetinovým výpadkem nabídky, tedy i tržeb, které nelze nahradit. Návrat na předcovidovou výkonnost bude trvat měsíce – ve střednědobém horizontu navíc přetrvává značná nejistota. Jakékoliv zvýšení daně by bylo zcela neefektivní a ve výsledku v přímém rozporu se snahou vlády o oživování ekonomiky,“ dodal.

Rizika to nesníží?

Ministerstvo všeobecně podotýká, že vedle výnosu posuzuje i společenskou závažnost. O tom ale má pochybnosti předseda sdružení Občané proti hazardu Martin Svoboda.

Ve městech, kde uzavřeli herny, klesl počet problémových dlužníků

Ekonomika

„Ministryně Schillerová v minulém roce reálně ve shodě s provozovateli nejnebezpečnějšího automatového hazardu tlačila nejhorší možné daňové nastavení, kdy zvýšili neúměrně na 35 procent skokově daně loteriím, a naopak zcela odmítala drobné zvýšení o dvě až tři procenta u automatového hazardu. To je zcela proti smyslu regulace a snižování rizik při provozování hazardu,“ řekl Svoboda Právu.

Pro upřesnění je třeba dodat, že Schillerová loni u loterií navrhovala sazbu 30 procent a k upravenému návrhu na vyšší zdanění ve Sněmovně zaujala neutrální stanovisko.

Hazardní automaty v Praze čeká úplný zákaz. Bez výjimek

Ekonomika

Jak už Právo informovalo, ministryně Schillerová chce vedle toho také zvýšit zdanění zahřívaného tabáku, čímž by státní rozpočet mohl získat až čtyři miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám