Hlavní obsah

Vláda odsouhlasila odpuštění DPH na energie

– Praha • Aktualizováno

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí zmocnila ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby mohla rozhodnout o odpuštění DPH na energie na listopad a prosinec.

Záznam: TK po jednání vlády 18.10.2021Video: ČTK

 
Článek

„Tyto dva měsíce nebudou občané platit 21 procent DPH. To je velká pomoc,” řekl ještě před jednáním kabinetu premiér.

„Je to mimořádný krok, který může ministr udělat jen na základě mimořádných okolností,“ objasnila šéfka státní kasy Schillerová. Ty podle ní nastaly.

Státní rozpočet to podle ní bude stát jednu miliardu korun měsíčně. Domácnost, která za elektřinu zaplatí 1000 korun měsíčně, ve vyúčtování ušetří za listopad a prosinec zhruba 350 korun, uvedla Schillerová. Prominutí daně umožňuje ustanovení v daňovém řádu, které dovoluje ministryni financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech.

Havlíček: U energií zavedeme domácnostem až nulovou daň

Domácí

Na generální pardon by podle ministryně měla od 1. ledna navázat novela zákona o DPH, která nulovou DPH prodlouží na potřebně dlouhou dobu. Vláda by ji měla projednat na mimořádném zasedání ve středu. Odpuštění DPH je podle Schillerové mimořádný úkon, který zatím využila jen v případě respirátorů. U nich vláda v pondělí také prodloužila nulovou DPH až do konce roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Karel Havlíček, premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci k situaci v energetice

Odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje

Kabinet podpořil i návrh na odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje domácnostem se spotřebou do tří megawatthodin, což představuje náklad osm miliard korun ročně. „Celkem to na průměrnou domácnost bude dělat necelých 1500 korun,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Ceny energií pro české domácnosti porostou v následujících měsících nejen u elektřiny a plynu, ale například také u uhlí.

U elektřiny a plynu očekávají analytici nejpozději na podzim kvůli vysokým velkoobchodním cenám růst cen u nezafixovaných produktů řádově až o 20 procent, což může znamenat, že lidé si připlatí až tisíce korun.

Vyšší účty za energie hrozí firmám a domácnostem v celé Evropě.

Fiala odmítá snižovat DPH na energie, chce dát příspěvek na bydlení

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám