Hlavní obsah

Fiala odmítá snižovat DPH na energie, chce dát příspěvek na bydlení

Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) podle Petra Fialy, předsedy ODS a kandidáta koalice Spolu na premiéra, není vhodným nástrojem pro řešení aktuálního zdražování energií. Právě to prosazuje dosluhující vláda Andreje Babiše (ANO). Jako vhodný nástroj podpory domácností vidí například příspěvek na bydlení.

Foto: Reuters

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Babiš v reakci bezprecedentního nárůstu cen elektřiny a plynu plánuje snížení DPH u energií z 21 procent na nulu. Podle Fialy ale ani není technicky možné, aby se končící vládě podařilo tento krok realizovat. Nulovou DPH totiž Evropská unie (EU) umožňuje jen ve výjimečných případech a kabinet o tom s představiteli evropské exekutivy dosud nejednal.

„Podle nás cesta prostřednictvím DPH není dobrá,“ uvedl Fiala v nedělních Otázkách Václava Moravce. „Jsou lepší cesty. Jedna z nich je pomoc těm, kteří teď se dostanou do problémů, což je příspěvek na bydlení,“ dodal s tím, že je potřeba hledat další kroky, které budou ceny držet ve střednědobém horizontu pod kontrolou.

Elektřina ještě zdraží, jako zákazník bych vyčkal, radí analytik

Ekonomika

Podobným způsobem na sociálních sítích argumentoval ekonom z CERGE-EI Jakub Steiner. „Pro zklidnění trhů je důležité, aby koncoví zákazníci na zdražení velkoobchodní ceny reagovali. Pomoc státu rodinám je velmi smysluplná; nechceme, aby nikdo v zimě mrznul,“ napsal na Facebooku.

„Tato pomoc však nemá být formou odpuštění DPH, protože takový typ pomoci je snížením ceny, tedy utlumuje pobídku energiemi šetřit. Naopak sociální dávka, která neroste s množstvím odebrané energie, cenu nedeformuje a nehatí tedy dosažení rovnováhy,“ dodal Steiner.

Analytici: Problémy Bohemia Energy mohou teprve vyjít na světlo

Ekonomika

Energie je málo, je potřeba šetřit

Ekonom ve svém příspěvku vysvětlil, že ceny stoupají, protože energie je méně než dosud, což lze řešit jedině tím, že spotřebitelé občas zhasnou žárovku či ztlumí radiátor.

„Malé zvýšení cen energií nestačí, protože koncový uživatel je ignoruje. Jednak jsou jen malou částí jeho rozpočtu, a navíc jej od fluktuací velkoodběratelských cen chrání maloobchodní kontrakty. Ceny musí vyletět natolik vysoko, aby dostatečný počet z nás nějakou tu žárovku či radiátor vypnul,“ uvedl Steiner.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám