Hlavní obsah

Toyota a Suzuki se kapitálově propojí

Japonské automobilky Toyota a Suzuki se dohodly na kapitálovém propojení. Toyota koupí v Suzuki pětiprocentní podíl, zatímco Suzuki koupí menší podíl v Toyotě. Automobilky ve středu potvrdily zprávy japonských médií, informovala agentura Reuters.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Toyota do menšího konkurenta Suzuki investuje asi 96 miliard jenů (přes 21 miliard Kč) a získá v něm zhruba pětiprocentní podíl. Suzuki by měla naopak investovat přibližně 48 miliard jenů do Toyoty, to odpovídá při současné ceně akcií podílu 0,2 procenta.

Automobilky už v roce 2016 uvedly, že uvažují o vytvoření partnerství kvůli technologickým výzvám a potřebě udržet krok s konkurencí, která se také spojuje. Toyota je největší automobilkou v Japonsku, zatímco Suzuki patří čtvrtá příčka.

Suzuki, která se soustředí na výrobu malých automobilů, má v poslední době potíže s financováním vysokých nákladů na výzkum a vývoj technologií pro automatické řízení.

Automobilky Toyota a Suzuki už v letošním roce ohlásily dohodu o spolupráci při výrobě elektromobilů a malých vozů, připomíná Reuters. Dodává, že ke spolupráci firmy vedou i změny na trhu související s rozvojem elektromobility a samořízených vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám