Hlavní obsah

Rosněfť chystá rekordní dividendu, část cizinců se k penězům dostane těžko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší ruská ropná společnost Rosněfť navrhla vyplatit za loňský rok rekordní dividendu. Umožní jí to silný růst cen suroviny na světových trzích, který se částečně dostavil jako reakce na západní sankce uvalené na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Někteří zahraniční držitelé akcií Rosněfti se ale budou k penězům z dividend dostávat jen těžko. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Správní rada navrhla z výsledku hospodaření za druhé pololetí loňského roku vyplatit dividendu 23,63 rublu na akcii, čímž se celoroční částka dividendy vyšplhá na rekordních 41,66 rublu.

Podobně ruská státní plynárenská společnost Gazprom už minulý týden oznámila, že navrhne rekordní dividendu.

Podělí se tak s akcionáři o masivní nárůst zisku, který je výsledkem prudkého růstu cen plynu na evropském trhu.

Rozhodnutí obou firem znamená, že nejvíce peněz bude mít z vyplacených dividend ruský stát, který je největším akcionářem.

Mnoho zahraničních investorů se ale k penězům dostat nemusí, protože prezident Vladimir Putin kvůli západním sankcím uvaleným na Rusko rozhodl o protiopatřeních.

Na moři se hromadí miliony barelů s ruskou ropou

Ekonomika

Ruské firmy musejí převádět peníze určené investorům či věřitelům z takzvaných znepřátelených zemí na zvláštní bankovní účty vedené v rublech.

Putin o tom rozhodl dekretem už v březnu, krátce po prvních západních sankcích zavedených po únorové invazi.

Přesouvat peníze z těchto účtů nebo je převádět na jiné měny je podle sdělení ruské centrální banky možné jen se zvláštním povolením.

Rekordní dividenda Rosněfti přichází po rekordním zisku za loňský rok, kdy se poptávka po ropě ve světě prudce zvyšovala s tím, jak odeznívala omezující protiepidemická opatření.

Výsledkem silné poptávky byl růst cen. Politika Rosněfti předpokládá, že firma bude na dividendy vynakládat 50 procent čistého zisku vypočteného podle mezinárodních účetních standardů IFRS.

Akcie Rosněfti v pondělí po poledni na moskevské burze vykazovaly zhruba dvouprocentní pokles a pohybovaly se kolem 393,50 rublu.

Polsko a Maďarsko si drží podíl v rafinériích. Český Unipetrol prodala Špidlova vláda

Ekonomika

S poklesem širšího trhu tak smazaly ranní ztráty. O návrhu dividendy budou akcionáři hlasovat na valné hromadě plánované na 30. června.

Druhým největším akcionářem Rosněfti je britský energetický kolos BP, který drží 19,75 procenta akcií. BP na konci února oznámila, že po ruské invazi na Ukrajinu svůj podíl v Rosněfti prodá.

Po společnosti BP je s podílem 18,46 procenta největším akcionářem Rosněfti firma QH Oil Investments, nad kterou má kontrolu katarský státní investiční fond.

Katar, na rozdíl od Británie, ale na seznamu znepřátelených zemí není.

Seznam v březnu zveřejnila ruská vláda a je na něm spolu s dalšími státy Evropské unie i Česká republika. Ta se na něm kvůli kauze Vrbětice ale ocitla už loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám