Hlavní obsah

Připravte se, bude to rána. Peking varuje před nepokoji kvůli krachu obřího developera

Čínská vláda vyzývá úřady v celé zemi, aby se připravily na možnost pádu obřího developera Evergrande. Upozornil na to server listu Wall Street Journal (WSJ). Peking již dříve avizoval, že nemá v plánu intervenci, která by riziko případného krachu zažehnala. Na druhé straně však chce zajistit, aby taková událost nerozhoupala celou ekonomiku.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Mapa projektů společnosti Evergrande na zdi v Pekingu

Článek

Centrální úřady vyzvaly místní vlády, aby se připravily na „možnou bouři”, v kterou by krach této obří firmy mohl přerůst. Vládní agentury a státem vlastněné podniky se ale mají aktivizovat až na poslední chvíli, pokud by společnost nedokázala své záležitosti urovnat.

Místní vlády mají za úkol zabránit nepokojům a zmírnit dopady na kupce domů a širší ekonomiku, píše WSJ.

Jako pád banky Lehman? Budoucnost předního čínského developera Evergrande je nejistá

Ekonomika

Akcie Evergrande přitom ve čtvrtek po otevření burzy připisovaly až 32 procent, což byl jejich nejvyšší jednodenní zisk od uvedení na burzu v roce 2009. Investory uklidnilo, že se krachem ohrožené firmě, která dluží přes 300 miliard dolarů (6,5 bilionu korun), podařilo dohodnout s čínskými majiteli jejích dluhopisů.

Foto: Aly Song, Reuters

Evergrande Center v Šanghaji

Poté část zisku smazaly a obchodování v 10:00 SELČ zakončily posíleny o 17,6 procenta. V pětidenním horizontu i tak nadále vykazují téměř pětiprocentní propad, v horizontu 30 dní propad činí dokonce více než 40 procent.

Úroky splatné ve čtvrtek uhradíme, slíbila zadlužená čínská firma Evergrande

Ekonomika

Ačkoliv Peking avizoval, že samotné společnosti pomáhat nehodlá, připravuje si arzenál zbraní na pomoc ekonomice v případě, že by došlo k pádu společnosti. Čínská národní banka oznámila, že by mohla do ekonomiky napumpovat 14 miliard dolarů, ty by směřovaly především k finančním institucím.

Evergrande založil v roce 1996 obchodník Chuej Kcha Jüan, který má podle Forbesu majetek kolem 10,6 miliardy dolarů. Skupina, jež se původně jmenovala Hengda, vlastní přes 1300 projektů v 280 čínských městech. Kromě stavebnictví se věnuje i správě majetku, výrobě aut, potravin a nápojů. Vlastní i jeden fotbalový tým.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám