Hlavní obsah

Dostaneme se z toho, věří šéf hroutícího se čínského gigantu Evergrande

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská realitní společnost Evergrande věří, že se z nynějších finančních problémů dostane a závazkům dostojí. V dopise zaměstnancům to podle čínských médií napsal předseda správní rady Chuej Kcha Jüan. Investoři se obávají, že případný pád firmy by v ekonomice spustil dominový efekt.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Sídlo China Evergrande v Hongkongu

Článek

Akcie Evergrande v úterý na burze v Hongkongu odepsaly dalších 3,5 procenta na 2,20 hongkongského dolaru za kus. Za posledních pět dní propad činí téměř 25 procent. V pondělí byly akcie v jednu chvíli na nejnižší úrovni od května 2010.

Investoři jsou ohledně vyhlídek podniku pesimističtí. Regulační úřady varují, že neschopnost firmy splácet závazky by mohla způsobit širší problémy v čínském finančním sektoru. Protože Evergrande nemá peníze na splácení úvěrů, investorům platí nemovitostmi.

Podle předsedy správní rady se přesto firmě podaří „překonat nejtemnější okamžik” a developerské projekty dodá tak, jak slíbila. V dopise také uvádí, že Evergrande bude plnit závazky vůči kupcům nemovitostí, investorům, partnerům i finančním institucím.

V pomoc státu by ale firma podle mezinárodní ratingové agentury S Global Ratings doufat neměla. Celkové závazky Evergrande činí 305 miliard dolarů (zhruba 6,6 bilionu korun) a dva termíny splátky se teď firmě blíží.

Obavy rostou. Mamutí čínský developer nemá na splátky, umořuje je nemovitostmi

Svět

„Věříme, že Peking by byl nucen zasáhnout pouze v případě, že dojde k dalekosáhlé nákaze, která způsobí, že padne několik velkých developerů, což by představovalo systémové riziko pro ekonomiku,” uvedla ratingová agentura ve své pondělní zprávě.

Evergrande založil v roce 1996 obchodník Chuej Kcha Jüan, který má podle Forbesu majetek kolem 10,6 miliardy dolarů. Skupina, jež se původně jmenovala Hengda, vlastní přes 1300 projektů v 280 čínských městech. Kromě stavebnictví se věnuje i správě majetku, výrobě aut, potravin a nápojů. Vlastní i jeden fotbalový tým.

Čína opět zaklekla na Ant Group. Teď má rozdělit aplikaci Alipay

Ekonomika

Problémy Evergrande mají negativní dopady také na ceny akcií ostatních realitních společností v Číně. Přispívají rovněž k poklesu kurzu čínského jüanu, který vůči americkému dolaru sestoupil na třítýdenní minimum.

Obavy, že by Evergrande mohla být čínskou obdobou americké banky Lehman Brothers, jejíž krach v roce 2008 zahájil globální finanční krizi, stáhly v pondělí dolů i evropské akcie. Hlavní index německé burzy DAX ztratil 2,3 a francouzský CAC 1,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám