Hlavní obsah

Úroky splatné ve čtvrtek uhradíme, slíbila zadlužená čínská firma Evergrande

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní divize zadlužené čínské realitní společnosti Evergrande oznámila, že včas uhradí úroky z domácích dluhopisů splatné ve čtvrtek, jejichž výše činí 232 milionů jüanů (777 milionů korun). Zmírnila tak obavy finančních trhů z kolapsu firmy, který by mohl mít negativní dopady na globální finanční systém, uvedla agentura Reuters.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Mapa projektů společnosti Evergrande na zdi v Pekingu

Článek

Stále nicméně není jasné, zda bude společnost Evergrande schopna zaplatit úroky ze zahraničních dluhopisů ve výši 83,5 milionu dolarů (1,8 miliardy korun), které jsou splatné ve čtvrtek.

Dalších 47,5 milionu dolarů má pak firma uhradit příští týden ve středu. Na uhrazení těchto závazků má podnik 30 dnů od vypršení doby splatnosti.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Sídlo China Evergrande v Hongkongu

Celkové závazky společnosti Evergrande přesahují 300 miliard dolarů (6,5 bilionu dolarů). Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý uvedl, že vývoj kolem této firmy pozorně sleduje.

Dostaneme se z toho, věří šéf hroutícího se čínského gigantu Evergrande

Ekonomika

Zároveň však vyjádřil přesvědčení, že Peking má nástroje k tomu, aby zabránil tomu, že nynější problémy podniku přerostou v systémovou krizi.

Evergrande založil v roce 1996 obchodník Chuej Kcha Jüan, který má podle Forbesu majetek kolem 10,6 miliardy dolarů. Skupina, jež se původně jmenovala Hengda, vlastní přes 1300 projektů v 280 čínských městech. Kromě stavebnictví se věnuje i správě majetku, výrobě aut, potravin a nápojů. Vlastní i jeden fotbalový tým.

Obavy rostou. Mamutí čínský developer nemá na splátky, umořuje je nemovitostmi

Svět

Problémy Evergrande mají negativní dopady také na ceny akcií ostatních realitních společností v Číně. Přispívají rovněž k poklesu kurzu čínského jüanu, který vůči americkému dolaru sestoupil na třítýdenní minimum.

V pomoc státu by firma přesto podle mezinárodní ratingové agentury S Global Ratings doufat neměla, protože není příliš pravděpodobná.

Reklama

Výběr článků

Načítám