Hlavní obsah

Pomoc státu žádali nejvíc řemeslníci a kadeřnice

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát na různých podporách vyplatil podnikatelům už desítky miliard korun. Finanční úřady celkem poslaly přes půl milionu živnostníkům a dalším osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) kompenzační bonusy za více než 18 miliard korun. Deníku Právo to sdělil Tomáš Weiss z ministerstva financí s tím, že nejvíce o podporu státu žádali řemeslníci zabývající se stavební činností, například zedníci, pokrývači či betonáři. Podali celkem přes 69 tisíc žádostí.

Žadatelé o kompenzační bonus pro OSVČ podle povolání.

Článek

Na druhém místě byli poskytovatelé zkrášlovacích služeb, jako kadeřnice, kosmetičky, pedikérky či maséři, o kompenzační bonus si v součtu zažádali ve více než 50 tisících případů.

Celkový počet podpořených OSVČ je zatím 521 tisíc

Za nimi pak byly OSVČ z oblasti zprostředkování prodeje potravin, nápojů či tabáku (celkem přes 34 tisíc žádostí) a stravování a pohostinství (18 tisíc). Poměrně velký počet žádostí se pak sešel třeba i od fotografů, překladatelů či návrhářů. Podporu podle ministerstva financí dostalo také celkem téměř 15 tisíc právníků, účetních a daňových poradců.

Finanční úřady za obě bonusová období (od 12. března do 30. dubna a od 1. května do 8. června) celkem vyřídily už 804 tisíce žádostí o příspěvek, který činí 500 korun za den. Z toho za první bonusové období, které skončilo v dubnu, byl počet žádostí 517 tisíc, od května jich úřady zpracovaly zatím 287 tisíc. Některé OSVČ žádaly o příspěvek za obě období. Celkový počet podpořených osob je tak zatím 521 tisíc.

Kadeřnice štíty zahodily, nedá se v nich pracovat

Domácí

Nově mohou o bonus zpětně žádat společníci malých eseróček. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) budou ministři příští týden diskutovat o tom, zda by vyplácení bonusu nemělo být prodlouženo po 8. červnu, a to aspoň pro nejvíce zasažená odvětví, jako jsou například průvodci turistů a další živnostníci a podnikatelé v cestovním ruchu.

Finanční správa včera znovu upozornila na to, že kompenzační bonus nepodléhá exekuci. Pokud by byl žadateli vyplacen kompenzační bonus na exekučně postižený bankovní účet, má se podle správy obrátit na banku se žádostí o vyplacení peněz.

OSVČ čerpají od státu i další podpory, například ošetřovné kvůli zavření škol, až do srpna nemusí platit jinak povinné minimální odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Boj o peníze obcí a krajů: Je to kampaň, míní Babiš

Domácí

Velký zájem mají podle informací z bank živnostníci i o úvěry se státní zárukou v programu Covid III, a to z oblastí maloobchodu, ubytování, stravování a řemesel.

Na náhrady mezd už přes 9 miliard

V případě firem, které stát podpořil kurzarbeitovým programem Antivirus, úřady práce cíleně nesledují jednotlivá odvětví, ve kterých jednotliví žadatelé o příspěvky na náhrady mezd svých zaměstnanců žádají. „Obecně lze uvést, že nejčastěji žadatelé pocházejí z oblasti pohostinství, stravování a ubytování, služby, obchod a silniční doprava,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jan Brodský.

Učitelé mají nárok na kompenzační bonus, i když pobírají plný plat

Ekonomika

Celkem už byly zaměstnavatelům v rámci programu Antivirus vyplaceny státní příspěvky na náhradu mezd více než půl milionu zaměstnanců, a to ve výši 9,2 miliardy korun. Režim B, který umožňuje náhrady 60, 80 nebo i 100 procent v případech omezení poptávky, omezení vstupů nezbytných k činnosti či překážek při karanténě nebo z důvodu péče o dítě, bude pokračovat až do konce srpna.

Sněmovna kromě toho už minulý týden poslala do Senátu návrh, aby malé a střední podniky do 50 zaměstnanců nemusely od června do srpna odvádět sociální pojištění za zaměstnavatele. Stát jim má odpustit sociální odvody do hranice 1,5násobku průměrné mzdy, nesmí ale proti březnu propustit víc než desetinu zaměstnanců a snižovat mzdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám