Hlavní obsah

Boj o peníze obcí a krajů: Je to kampaň, míní Babiš

Novinky, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obce i kraje začínají sčítat výpadky ve svých rozpočtech kvůli kompenzačnímu bonusu. Podle Svazu místních samospráv (SMS) tím přijdou až o 20 miliard korun. ČSSD v úterý slíbila, že se vláda bude snažit jim peníze vrátit nejen formou dotací, ale i spravedlivých kompenzací. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale stížnosti obcí označil za kampaň a řekl, že o peníze nepřijdou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Přejeme si najít dohodu o tom, aby to nebylo pouze na základě dotací, ale aby tam byl i spravedlivý kompenzační mechanismus. Doufám, že do konce června nalezneme shodu,” prohlásila na tiskové konferenci v úterý před jednáním Sněmovny poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

Vláda musí řešení hledat poté, co ve Sněmovně v několika fázích prošel tzv. kompenzační bonus pro OSVČ, který byl nedávno rozšířen i na malá eseróčka. Ten bude totiž vyplácen z tzv. rozpočtového určení daní, na kterém se třetinou podílejí i obce a kraje. Ty se proti výpadku peněz ze svých rozpočtů bouří a chtějí uspořádat i protestní shromáždění.

Kompenzace půjde i z peněz regionů, dostanou ji i eseróčka, potvrdili poslanci

Domácí

Babiš: Obce jedou kampaň

Premiér Babiš označuje jejich stížnosti za kampaň. „Tady jede kampaň STAN, který se tváří, že zastupuje všechny starosty, a KDU-ČSL a samozřejmě Senát. Je to krajská kampaň. Nevidím důvod, proč bychom měli dávat velkým městům takové nehorázné peníze, když mají peníze. Velká města by měla být solidární, protože ty daně platí daňoví poplatníci," prohlásil v úterý dopoledne na tiskové konferenci premiér.

Forma dotace, kterou prosazuje hnutí ANO, podle něj znamená, že se peníze dostanou těm, kteří je skutečně potřebují. Velká města to podle něj nejsou, jelikož peníze mají.

Právě formu dotace ale kritizuje opozice. Dotační titul totiž znamená, že musí být vypsaný na něco konkrétního, zároveň znamená, že obec si o dotaci sice požádá, ale část musí podle podmínek spolufinancovat i ze svého. V neposlední řadě jde i o velkou byrokratickou náročnost v žádostech a řada z nich na to nemá kapacity.

Ať vláda vrátí peníze plošně

„Jestliže jsi jim, vládo, sebrala peníze plošně, tak jim je také vrať, a to plošně, a ne přes dotace,” vyzývá vládu poslankyně Starostů Věra Kovářová

„Vláda říká: My vám to nahradíme tam, kde o tom nerozhodujete vy, ale my, a vychyluje tak rovnováhu moci ve prospěch centrální vlády na úkor obecních zastupitelstev. Je absurdní si myslet, že to bude vykompenzováno všem obcím,” kritizuje vládní postup šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Na výpadek z rozpočtu obcí a krajů před několika týdny upozornila část senátorů v čele s lidovci, když se snažila pozměňovacím návrhem vyplácení bonusu změnit. Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek zvažuje podání ústavní stížnosti.

ODS: Naše řešení vláda odmítla

ODS zároveň připomněla i to, že opoziční strany navrhovaly již minulý týden různé formy kompenzací, ale vláda na ně nepřistoupila.

„Vláda to nechce dělat jednoduše, tak musíme hledat jiné legislativní řešení. Naše elegantní řešení vláda odmítla,“ postěžoval si šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Jeden z návrhů byl, aby obce dostaly 1000 korun na každého svého občana a kraje 400 korun. Další byl 1100 korun a 600 korun. Ani jeden neprošel.

Černý den pro obce. Vláda je chce vyhladovět a ovládnout, tepe opozice

Domácí

Piráti: Městům se na účtech peníze neválí

Proti argumentu premiéra Babiše, že velká města peníze mají, se ohrazují například Piráti.

„Městům se na účtech žádné peníze neválejí. Mají naopak velké závazky a musejí mít peníze na jejich splácení. Vláda peníze velkým městům bere. Přijde mi to nedůstojné a hlavně nepravdivé,” uvedl šéf strany Ivan Bartoš.

Premiér Babiš často například opakuje, že Praze se na účtech „válí” až 80 miliard korun. Ty jsou ale na účtu Prahy už od doby primátorky z ANO Adriany Krnáčové a hlavním důvodem je, že je Praha za jejího vedení nedokázala proinvestovat. Současné vedení s nimi podle primátora Zdeňka Hřiba počítá především na financování metra D.

Reklama

Výběr článků

Načítám