Hlavní obsah

Kadeřnice štíty zahodily, nedá se v nich pracovat

Právo, vpl, svj, rei

Až se premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí na vládě zasadí o to, aby se pro kadeřníky zrušila povinnost nosit roušky a k tomu ještě ochranný štít obličeje, půjde o formalitu. Kadeřnice v praxi štíty odkládají stranou, pokud s tím nemá klient problém.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Kadeřnice v salonu v centru Zlína.

Článek

„Pracujeme výhradně v rouš­kách. Důvod? V plexisklu se prostě nedalo dělat. Nevěděla jsem, jak naklonit hlavu, abych vůbec na zákazníky viděla. Mám brýle, okamžitě se mi zamlžovaly. Raději budeme riskovat případné tahanice s úřady než si de facto nechat znemožnit práci,“ potvrdila Právu jedna z kadeřnic v pražských Stodůlkách.

Kvůli střídání pracuje do noci

Nouzi o zákazníky v salonu nemají, naopak. Kvůli návalu zakázek teď nebývá jejich pracovní den kratší než dvanáct hodin. Na termín objednání se tady čeká až pět dní.

Je to nechutné, chytají se na to i odstřižky vlasů, a jak je to zaoblené, tak nic nevidím. Nedá se v tom pracovat

Zákazníci ve Stodůlkách obtíže se štíty chápou. Pracovnice salonu každému z nich ještě předtím, než usednou do křesla, situaci vysvětlí. „Ještě se nám nestalo, že by někdo odešel,“ dodala.

Ne všude to běží stejně. „Prakticky každý den přijde někdo, kdo chce, abych štít měla, dnes jsem ho měla na sobě celé dopoledne. Měla jsem tady rodinu, manžele s dcerou, a ti požadovali, abych to měla nasazené,“ svěřila se Právu kadeřnice Jitka z malého městečka za Prahou.

Kadeřníci si zoufají: Se štíty nasazenými přes roušky krvácíme z nosu a omdléváme

Koronavirus

„Každé zákaznice se zeptám, zda chce, abych štít měla, většinou to požaduje tak jedna z dvaceti. Když to ale člověk na sobě má, je to nechutné, protože se na to chytají i odstřižky vlasů, a jak je to zaoblené, tak nic nevidím. Nedá se v tom pracovat,“ shrnula.

Upozornila na to, že také zákaznice si musí sundávat roušku, protože by je nemohla pořádně ostříhat ani nabarvit.

Místa v kadeřnictvích i restauracích jsou rezervována na týdny dopředu.Video: Novinky

Zrušení povinnosti nosit ochranné štíty, které slibuje premiér, by tak Jitka přivítala. Současně doufá, že se brzy zruší i pravidlo o omezení počtu kadeřnic na pracovišti. Kvůli němu se teď práci, na kterou má normálně celý týden, pokouší vtěsnat do necelých dvou dnů.

„Koho to napadlo zavádět“

„Doufám, že brzy budeme moci pracovat ve dvou. Nyní jsem v práci jen den a půl týdně, protože se s dalšími dvěma kolegyněmi střídám. Třeba dnes ale pracuji od půl sedmé od rána do deseti večer,“ dodala Jitka.

Jednoho zákazníka za druhým teď odbavuje i Michaela z centra Prahy. „Za den ostříhám tolik zákazníků, že bych si dříve myslela, že to není možné. Štít jsem shodila hned po prvním dni, zapařoval se, neviděla jsem přes něj na práci. Koho tohle napadlo zavádět?“ řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám